Żeberka w sosie hoisin

Żeberka w sosie hoisin
Sos hoisin jest rodzajem sosu BBQ o ciemnym kolorze i słodko-pikantnym smaku. Do tej pory myślałam, że sos barbecue to typowy dodatek wyłącznie kuchni amerykańskiej, ale okazuje się, że tego rodzaju sosy są popularne także w Azji. I o ile za tym amerykańskim sosem BBQ nie przepadam, to sos hoisin bardziej przypadł mi do gustu.
Sos ten jest niezbędnym dodatkiem do kaczki po pekińsku, jednego ze sztandarowych dań kuchni chińskiej, ale znakomicie nadaje się także jako marynata do mięs. Na przykład do pieczonych żeberek.

Zdjęcie - Żeberka w sosie hoisin - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

ŻEBERKA W SOSIE HOISIN
(na 4 porcje)
1 kg wieprzowych żeberek,
2-3 łyżki oleju,
2 łyżki ciemnego sosu sojowego,
3 łyżki sosu hoisin,
1 łyżka chińskiego wina ryżowego (zastąpiłam białym wytrawnym winem),
szczypta chińskiej przyprawy pięć smaków,
2 łyżeczki ciemnego brązowego cukru,
1/2 łyżeczki mielonego chili,
2 ząbki czosnku

Żeberka podzielić na części i obsmażyć ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym oleju.
Wymieszać sos sojowy, sos hoisin, wino, przyprawę pięć smaków, cukier, mielone chili i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Żeberka przełożyć do miski, zalać marynatą i wymieszać. Przykryć i wstawić do lodówki co najmniej na 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając je, tak aby były równomiernie pokryte marynatą.
Wyjąć żeberka z marynaty i ułożyć je w jednej warstwie na ruszcie włożonym do brytfanny wypełnionej do połowy ciepłą wodą (niektóre naczynia żaroodporne mają w zestawie taki ruszt, mój niestety nie miał, dlatego nalałam trochę wody do dużej prostokątnej formy, a jako rusztu użyłam kratki do studzenia ciastek – potrzeba matką wynalazku ;)). Posmarować żeberka marynatą, resztę zachowując na później.
Piec w piecyku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Wyjąć brytfannę z piecyka i przewrócić żeberka na drugą stronę, posmarować resztą marynaty i wstawić do piecyka na kolejne 30 minut. W trakcie pieczenia należy pilnować, aby woda z brytfanny nie odparowała (w razie potrzeby należy ją uzupełnić). Żeberka podawać na ciepło.

(źródło: książeczka „Z kuchennej półeczki. Kuchnia chińska”)

Zdjęcie - Żeberka w sosie hoisin - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów