Żeberka w śmietanie
- składniki na 4 porcje
1 kg żeberek
4 duże cebule
2 łyżki smalcu
1 łyżka majeranku
2 łyżki mąki pszennej
2 szklanki bulionu
1 szklanka śmietany 18%
2 liście laurowe
szczypta gałki muszkatołowej
czarny pieprz
sól
- przepis
Żeberka kroimy na mniejsze porcje, a cebulę w kostkę.
Pokrojone żeberka podsmażamy na smalcu na silnym ogniu lekko rumieniąc a następnie przekładamy do garnka. Na tym samym tłuszczu rumienimy pokrojoną cebulę, po czym oprószamy ją solą, pieprzem, gałką muszkatołową, majerankiem i mąką, mieszamy i przekładamy do żeberek. Dodajemy liście laurowe, wlewamy gorący bulion i wszystko dusimy około 40 minut.
Do miski przekładamy śmietanę i łączymy ją intensywnie mieszając z 2 chochelkami wywaru. Tak przygotowaną śmietanę przelewamy do żeberek , doprawiamy solą oraz pieprzem i zagotowujemy.