Żeberka duszone z cebulą

Żeberka duszone z cebulą

Zdjęcie - Żeberka duszone z cebulą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tym razem w ramach akcji "Gotowanie po polsku" , której patronem jest serwis zPierwszegoTloczenia.pl przygotowałam coś na drugie danie. Ostatnio gotowałam kapuśniak na wędzonych żeberkach, tym razem też przygotowałam żeberka, ale duszone z cebulą.

Przepis pochodzi z "Kuchni polskiej" ( troszkę go zmodyfikowałam )


Zdjęcie - Żeberka duszone z cebulą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

  • 500 g surowych żeberek
  • 1 duża cebula
  • mąka
  • sól
  • pieprz ziołowy, słodka papryka /  lub kminek
  • tłuszcz do smażenia


Cebulę obrać i pokroić w półplasterki.

Żeberka pociąć na kawałki, oprószyć solą i obtoczyć w mące. Obsmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do garnka* , dodać pokrojoną cebulę i wlać niewielką ilość wody. Przykryć i dusić do miękkości na małym ogniu. W razie potrzeby podlewać wodą. Pod koniec gotowania doprawić do smaku pieprzem ziołowym i papryką.

Podawać z ziemniakami lub ugotowaną na sypko kaszą gryczaną i surówką.


* jeżeli używamy kminku, to dodajemy go do mięsa na początku gotowania - ja nie dodawałam, bo moja rodzina za nim nie przepada :)

Kategorie przepisów