Zdrowsze muffinki z bananem
To odrobinkę ulepszona wersja muffinków z bananem. Przede wszystkim zdrowsza :) Zmniejszamy ilość cukru do minimum czyli 1/4 szklanki, a resztę słodyczy nadrabiamy dobrze dojrzałymi bananami Oleju w wypiekach nie da się zastąpić więc wybierzmy taki lepszy (oliwa nie pasuje, jest za ciężka). Poza tym nie ma co wpadać w paranoję gdyż oleje są potrzebne w organizmie i nie wolno eliminować ich całkowicie. Pamiętajmy, że niektóre witaminy rozpuszczają się tylko w tłuszczach :) I na koniec mąka. Zastąpmy ją orkiszową. ale typem 700 (ja kupuję taką w InterMarche), przy wyższym typie wypieki są gumiaste.
Składniki suche:
Składniki mokre:
Przyrządzanie:
Wymieszać osobno składniki suche i mokre, wlać składniki mokre do suchych, dodać banany i niedbale wymieszać widelcem, ale tak aby składniki się połączyły. Piec w natłuszczonej (lub wyłożonej papilotkami) formie na 12 muffinek ok.25min (sprawdzać drewnianym patyczkiem) w temp.175 stopni C.
Smacznego :)
Składniki suche:
- 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej (typ 700)
- łyżeczka sody
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki cukru
- posiekane dwie kostki czekolady (najlepiej min.70% kakao)
Składniki mokre:
- pół szklanki oleju
- 3/4 szklanki maślanki, kefiru lub mleka (maślanka to najlepszy wybór)
- 1 jajko
- 2-3 rozgniecione banany (koniecznie dojrzałe)
Przyrządzanie:
Wymieszać osobno składniki suche i mokre, wlać składniki mokre do suchych, dodać banany i niedbale wymieszać widelcem, ale tak aby składniki się połączyły. Piec w natłuszczonej (lub wyłożonej papilotkami) formie na 12 muffinek ok.25min (sprawdzać drewnianym patyczkiem) w temp.175 stopni C.
Smacznego :)