Zdrowe bułeczki
Dwa razy podchodziłam do tych bułeczek. Za pierwszym razem dodałam za mało wody i wyszły takie, ze jakby nimi w kogoś rzucić, to trup na sumieniu na 100%. Jakiś czas temu zrobiłam drugie podejście i bardzo dobrze, bo tym razem wyszły naprawdę pyszne, mięciutkie ( choć cięzkie -wiadomo to tylko razowa maka)bułeczki, nawet moje dziecko nie przepadające za razowym pieczywem zjadło 3 posmarowane tylko masłem.
/źródło: Zachciało mi sie słodyczy/
Zdrowe bułeczki
Składniki:
- 45 dag pełnoziarnistej maki chlebowej
- letnia woda
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2,5 łyzeczki drożdży suszonych
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
Wszystkie składniki wymieszać i wyrobic dobrze. Wody dodać tyle, aby można było zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Podzielic na 6 części, z każdej uformować kulkę i zostawić na 20 - 30 minut (mozna na dłużej) przykryte naoliwioną folią. Następnie z każdej kulki uformować podłużne bułeczki i układać je ( w dość dużych odstępach) na blachę wyłożona papierem do pieczenia Zostawić przykryte do wyrośnięcia na 1 - 1,5 godziny w ciepłym miejscu. Bułeczki przed pieczeniem lekko spryskać wodą, można je również naciąć. Piec ok. 20 minut w temp 220 st.C
Smacznego:-)