Zawijane drożdżówki
Przepis na ciasto pochodzi od Doroty , a efektowne zawijanie to pomysł Iwonki . Kiedy zobaczyłam u niej te bułeczki , od razu mi się spodobały . Potem zaczęły się pojawiać na innych blogach i kusiły , kusiły ... aż w końcu też je upiekłam . Są pyszne , mięciutkie i do tego efektownie wyglądają :)
Składniki ( na około 10-12 drożdżówek ):
- 75 g masła lub margaryny
- 250 ml mleka
- 25 świeżych drożdży ( lub o połowę mniej suszonych )
- szczypta soli
- 70 g cukru
- 500 g mąki pszennej
nadzienie :
- nutella , powidła ( lub inne nadzienie )
+ 1 roztrzepane jajko do posmarowania
Masło stopić , dodać mleko , podgrzać do letniej temperatury ( nie może być gorące ) . Dodać drożdże , rozpuścić . Dodać pozostałe składniki , wyrobić ciasto , aż będzie gładkie . Przykryć , odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.1-1,5 godziny . Za mnie ciasto wyrobiła i "wyrosła" maszyna do chleba :)
Wyrośnięte ciasto dokładnie wyrobić , aby usunąć pęcherzyki powietrza ( ciasto w przekroju powinno być gładkie ) . Rozwałkować , pociąć na prostokąty o wymiarach około 10 x 14 cm . Na każdy nakładać łyżkę nutelli lub powideł .
Zawijać w taki sposób :
Uformowane drożdżówki ułożyć na blasze w dość dużych odstępach . Odstawić do wyrośnięcia na około 10-15 minut . Podrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem . Piec w temperaturze 220 C przez 10 minut .
Studzić na kratce . Można polukrować .