Zapiekany budyń
Ciekawy smak pieczonego budyniu Dorotki choć szczerze mówiąc nie przypadł mi do gustu wolę jednak tradycyjny ale niektórym smakowało.
Na 5 - 6 ramekinów po 150 ml każdy
200 g wiśni
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
110 g drobnego cukru (dałam mniej)
2 szklanki (500 ml) gorącego mleka
2 łyżeczki proszku budyniowego (waniliowego lub śmietankowego)
cynamon, do oprószenia
Wiśnie odsączyć i podzielić między ramekiny.
Jajka miksujemy razem z ekstraktem z wanilii, proszkiem budyniowym oraz cukrem. Powoli dolewamy gorącego mleka - miksując. Miksturę rozlewamy do ramekinów z wiśniami. Piec w temp. 160 C przez ok 25 minut bez przykrywania.
Dorotka pisze żeby podawać na ciepło lub zimno oproszone cynamonem ja posypałam odrobiną brązowego cukru i skartelizowałam go palnikiem.
Smacznego