Zapiekany budyń

Zapiekany budyń

Zdjęcie - Zapiekany budyń  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciekawy smak pieczonego budyniu Dorotki choć szczerze mówiąc nie przypadł mi do gustu wolę jednak tradycyjny ale niektórym smakowało.


Na 5 - 6 ramekinów po 150 ml każdy


200 g wiśni
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
110 g drobnego cukru (dałam mniej)
2 szklanki (500 ml) gorącego mleka
2 łyżeczki proszku budyniowego (waniliowego lub śmietankowego)

cynamon, do oprószenia

Wiśnie odsączyć i podzielić między ramekiny.

Jajka miksujemy razem z ekstraktem z wanilii, proszkiem budyniowym oraz cukrem. Powoli dolewamy gorącego mleka - miksując. Miksturę rozlewamy do ramekinów z wiśniami. Piec w temp. 160 C przez ok 25 minut bez przykrywania.
Dorotka pisze żeby podawać na ciepło lub zimno oproszone cynamonem ja posypałam odrobiną brązowego cukru i skartelizowałam go palnikiem.

Smacznego

 

Wydrukuj przepis

 

Kategorie przepisów