Zapiekanka z ryżu i jabłek
Dziś mam dla Was propozycję obiadu na słodko :) Zapiekanka jabłkowa to coś, co wielu osobom kojarzy się ze smakiem dzieciństwa. U mnie mama robiła zawsze taką zapiekankę z makaronem, ale tym razem wypróbowałam opcję z ryżem i przyznam, że nie potrafię stwierdzić, która bardziej mi smakuje ;)
ZAPIEKANKA Z RYŻU I JABŁEK
(4 porcje)
300g ryżu,
1kg słodkich jabłek,
250ml śmietanki 30%,
2 jajka,
3 łyżki cukru,
1 łyżeczka cynamonu,
1 łyżka miękkiego masła
Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Nieco przestudzić, po czym wymieszać z 2 łyżkami cukru, połową śmietanki i jajkami.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z 1 łyżką cukru i cynamonem.
Żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Nałożyć 1/3 ryżu, połowę jabłek, następnie drugą część ryżu, jabłka i na wierzch ostatnią warstwę ryżu. Całość polać pozostałą śmietanką. Piec w 180 stopniach przez 45 minut. Po upieczeniu odstawić zapiekankę na 15-20 minut, żeby lepiej się kroiła.
(na podstawie przepisu stąd, z moimi zmianami)