Zapiekanka z kurczaka
Dzisiaj pomysł na wykorzystanie warzyw korzeniowych zanim zaczniemy na dobre korzystać z wiosennych nowalijek. To jedno z moich ulubionych dań obiadowych. W wydaniu świątecznym przygotowuję dla każdego oddzielną porcję w małym naczyniu do zapiekania, co pozwala na piękną prezentację dania.
Liczba porcji: 4
Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka, 50 dag pieczarek, 1 duży por, 1 kg marchewki, 3 łyżki majonezu, Sól, pieprz, papryka ostra, curry, łyżka oleju
Przygotowanie: Mięso umyć i dokładnie oczyścić. Natrzeć przyprawą curry i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Na oleju przesmażyć obrane uprzednio i pokrojone w ćwiartki pieczarki. Przyprawić je solą i pieprzem, a następnie wyłożyć na mięso. Kolejną warstwę stanowi posiekany por. Na koniec wyłożyć startą na grubych oczkach marchewkę. Posypać solą, pieprzem i papryką. Posmarować cienką warstwą majonezu. Piec w piekarniku w 180 stopniach przez około 70 minut. Zapiekanka świetnie smakuje podana z ryżem, ugotowanym na sypko.
Przygotowując to danie możemy dodać warzywa według własnego uznania, proponuję dołożyć np. paprykę. Trzeba jednak pamiętać zawsze o warstwie marchewki, która pięknie wygląda, a soki w niej zawarte nawilżają suche z zasady filety z kurczaka.