Zapiekanka z bakłażanów
Podobne danie już kiedyś robiłam - o tutaj, ale zmieniłam trochę sposób wykonania, dlatego zamieszczam ten przepis ponownie. Jest to bardzo lekka zapiekanka, polecam jeśli się odchudzacie!
Składniki:
2 bakłażany
3 duże pomidory
300 g mozzarelli
szklanka sosu pomidorowego
mała cebula
ząbek czosnku
sól, pieprz, bazylia, oliwa z oliwek
Bakłażana pokrój w plastry o grubości 1 cm, posól i odstaw na około pół godziny. Osusz bakłażany z soku za pomocą papierowego ręcznika i usmaż na złoto na oliwie - potrzeba jest sporo oliwy, bo bakłażany piją ją jak gąbka.
Posiekaj drobno cebulę i czosnek, zeszklij na oliwie, dolej sos pomidorowy i zagotuj.
Dopraw solą, pieprzem i bazylią.
Pomidory i mozzarellę pokrój na plastry, uważając, aby mieć taką samą liczbę wszystkich plastrów.
Dno naczynia do zapiekania polej sosem, rozłóż kolejno plastry bakłażana, pomidora i mozzarelli. Po wierzchu posyp bazylią, solą i pieprzem, pokrop oliwą. Zapiekaj około 20 minut w 150 stopniach, najlepiej na funkcji z nawiewem, tak aby ser się szybko zarumienił.