Zapiekanka makaronowa à la cheeseburger
Niedawno burgery według przepisu Jamiego Olivera, a dzisiaj zapiekanka makaronowa à la cheeseburger. Ostatnio naszła mnie ochota na takie smaki i kuchnię amerykańską. Przygotowanie jest mniej pracochłonne niż w przypadku prawdziwych cheeseburgerów, a smak - niemal identyczny dzięki charakterystycznym dodatkom, czyli cheddarowi, musztardzie i korniszonom.
Zapiekanka makaronowa
à la cheeseburger
- 3 cebule dymki
- 3 ząbki czosnku
- 500g mięsa mielonego
- 1 puszka krojonych pomidorów
- sól, pieprz
- 4 czubate łyżeczki musztardy sarepskiej
- kilka ogórków konserwowych (75g)
- 300g pełnoziarnistego makaronu kokardki
- 125g cheddara
1) Podsmażyć posiekane białe części dymki i czosnek.
2) Dodać mięso mielone i smażyć do zbrązowienia.
3) Dodać krojone pomidory, sól, pieprz, musztardę i gotować bez przykrycia przez 15 minut.
4) Dodać posiekane ogórki konserwowe.
5) Wmieszać ugotowany makaron, przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać startym serem i zapiekać 10 minut w temperaturze 180 st. C.
6) Posypać posiekaną dymką.
Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 4
Kaloryczność jednej porcji: 600 kcal