Zapiekanka gyros
Dzisiaj przepis na pyszną, warstwową zapiekankę inspirowaną popularną sałatką gyros. Zapiekanka składa się z makaronu, kurczaka obsmażonego w przyprawie gyros, czerwonej papryki, ogórków konserwowych, kukurydzy, sera i sosu majonezowego. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Doskonale sprawdzi się i na obiad i na bardziej sytą kolację. Gorąco polecam do wypróbowania!
PRZEPIS NA ZAPIEKANKĘ GYROS (4 porcje)
Składniki :
250 g makaronu kolanka
1 podwójna pierś z kurczaka
1 czerwona papryka
3-4 ogórki konserwowe
1 mała puszka kukurydzy
150 g sera żółtego
3 łyżki przyprawy gyros
3 łyżki oleju
sól
Sos :
6 łyżek ketchupu
3 łyżki majonezu
Jak zrobić zapiekankę gyros : Makaron ugotować al dente, odcedzić. Pierś z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, na patelni rozgrzać olej, wrzucić kurczaka, oprószyć przyprawą gyros i solą. Smażyć przez 6-7 minut. Paprykę i ogórki pokroić w małą kostkę. Ogórków powinno być objętościowo mniej więcej tyle samo co papryki. Kukurydzę odcedzić. Przygotować sos : wymieszać dokładnie ketchup i majonez. Ser zetrzeć na grubych oczkach. Na dno naczynia żaroodpornego wysypać makaron, rozsmarować 2/3 sosu. Następnie posypać 1/3 sera, ułożyć kawałki kurczaka, posypać równomiernie papryką, ogórkami i kukurydzą. Polać pozostałym sosem i posypać resztą sera. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.