Zapiekane warzywa sezonowe
Z pewnym niepokojem patrzę na pierwsze spadające liście.
I na malutkie kasztanki. Pierwsze w tym roku.
To już? To już koniec lata...?
Pociesza myśl, że na początek października mamy zaplanowany jeszcze jeden wyjazd do ciepła :) Dobra, budująca perspektywa :)
A tymczasem - letnie pieczone warzywa.
Korzystajcie, póki sezon!
• • •
Zapiekane warzywa sezonowe.
(porcja dla dwóch - trzech osób)
3 małe (albo 2 średnie) cukinie
500 g pomidorków koktajlowych
2 czerwone cebule
1 główka czosnku
1 łyżeczka ziaren kolendry
sól morska, i świeżo mielony pieprz
oliwa z oliwek
Cukinię kroimy w grube plastry, cebulę w pióra. Rozkładamy pomidory, plasterki cukinii i cebulę w naczyniu żaroodpornym.
Czosnek (całą główkę, bez obierania) przekrawamy w poprzek na pół, wciskamy go pomiędzy warzywa.
Całość skrapiamy oliwą, doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem i utłuczoną w moździerzu kolendrą.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st C, pieczemy ok 35 - 40 min.
Smacznego!
Roasted seasonal vegetables.
(Portion for two - three people)
3 small (or 2 medium) zucchini
500 g cherry tomatoes
2 red onions
1 head of garlic
1 teaspoon coriander seeds
sea salt and freshly ground pepper
olive oil
Cut zucchini into thick slices, roughly cut the onion. Spread the tomatoes, sliced zucchini and onions into the casserole dish.
Garlic (whole head, without peeling) cut crosswise in half, press it between the vegetables.
Sprinkle with olive oil, season with salt, freshly ground pepper and coriander grounded in a mortar.
Put in the oven preheated to 180 ° C and bake for about 35 - 40 minutes.
Enjoy!