Zapiekane bakłażany z mozzarellą

Bakłażan to jedno z moich ulubionych warzyw. Kolor ma piękny i dobrze smakuje, można go przyrządzać na wiele różnych sposobów. Dzisiejsze danie można podać jako główne, a także jako przystawkę.

Składniki:

1 mały bakłażan

150 g mozzarelli

pomidor

świeża bazylia

sól, oliwa z oliwek

Bakłażan pokrój na plastry o grubości około 1 cm, wrzuć do miski i posól. Odstaw na jakieś pół godziny. Rozgrzej piec do 200 stopni (najlepiej na funkcji grill). Bakłażan wysmaruj oliwą z oliwek, ułóż na ruszcie i upiecz do miękkości. Warto go obrócić, żeby ładnie przypiekł się po obu stronach. Ser i pomidory pokrój w plastry. Kiedy bakłażan jest już miękki, ułóż na nim plasterek sera i pomidora, zapiekaj do roztopienia się sera. Gotowe danie ozdób listkiem bazylii.

Przepisy z tych kategorii

Zapiekane cukinie
6

Zapiekane cukinie

Malwinka Malwinka
Przepyszne

Zapiekany kalafior
3

Zapiekany kalafior

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Faszerowane cukinie
10

Faszerowane cukinie

aronia aronia
Wiem co jem

Szparagi
7

Szparagi

MamaBartka MamaBartka
Moja Kuchnia

Warzywna zapiekanka
2

Warzywna zapiekanka

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Leniwa lazania albo zapiekanka pierożkowa.....
23

Leniwa lazania albo zapiekanka…

Rodzinka Rodzinka
Notatki kulinarne