Zapiekane bakłażany z mozzarellą
Bakłażan to jedno z moich ulubionych warzyw. Kolor ma piękny i dobrze smakuje, można go przyrządzać na wiele różnych sposobów. Dzisiejsze danie można podać jako główne, a także jako przystawkę.
Składniki:
1 mały bakłażan
150 g mozzarelli
pomidor
świeża bazylia
sól, oliwa z oliwek
Bakłażan pokrój na plastry o grubości około 1 cm, wrzuć do miski i posól. Odstaw na jakieś pół godziny. Rozgrzej piec do 200 stopni (najlepiej na funkcji grill). Bakłażan wysmaruj oliwą z oliwek, ułóż na ruszcie i upiecz do miękkości. Warto go obrócić, żeby ładnie przypiekł się po obu stronach. Ser i pomidory pokrój w plastry. Kiedy bakłażan jest już miękki, ułóż na nim plasterek sera i pomidora, zapiekaj do roztopienia się sera. Gotowe danie ozdób listkiem bazylii.