Zapiekana kapusta

Zapiekana kapusta
Ponoć taka zapiekana kapusta sprawdza się na Gwiazdkę, ale kto powiedział, że nie można się o nią pokusić o innej porze roku?
Uwaga! Łakomią się na nią koty.

Pomysł na to danie znalazłam na allrecipes.pl. Możecie użyć kapusty surowej, ugotowanej albo już jakoś przyrządzonej, na przykład wg tego przepisu.




Składniki (na ok. 2-litrowe naczynie żaroodporne):
- główka kapusty (może być niecała);
- 2 łyżki masła;
- 2 łyżki mąki pszennej;
- 1/2 łyżeczki soli;
- 1 szklanka mleka;
- 2/3 szklanki startego żółtego sera;
- 1/2 szklanki bułki tartej.

1. Kapustę szatkujemy, gotujemy i szatkujemy lub robimy z nią to co tutaj.
2. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę, sól i mleko, a gdy lekko zgęstnieje dorzucamy ser.
3. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, nakładamy doń kapustę, polewamy serowym sosem i mieszamy.
4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni aż wierzch się zarumieni, tj. przez ok. 25-30 minut.


Kategorie przepisów