Zapiekana feta z warzywami i sałatka z prażonego kuskusu

Zapiekana feta z warzywami i sałatka z prażonego kuskusu

Zdjęcie - Zapiekana feta z warzywami i sałatka z prażonego kuskusu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Zapiekana feta z warzywami

Składniki:

  • 2 plastry fety albo inny twardy ser sałatkowy
  • 1 cukinia
  • 1 kolba kukurydzy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryczki chilli
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oleju Kujawskiego z rozmarynem, oregano i bazylią
  • 4 łodygi natki pietruszki

 

Przygotowanie:

Cukinię, czerwoną paprykę i chilli myjemy, oczyszczamy kolbę kukurydzy i ząbki czosnku. Następnie kroimy je na mniejsze części, aby ułożyć plastry cukinii, papryki, okrojoną kukurydzę, plasterki czosnku na folii aluminiowej. Całość polewamy olejem Kujawski z ziołami, posypujemy solą i pieprzem.

Na warzywach układamy ser feta (można użyć twardego sera sałatkowego) i posypujemy papryczką chilli.

Całość szczelnie zawijamy i grillujemy przez około 20 min. Można też taki pakiecik upiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C, wtedy potrzebujemy około 30 min.

Po tym czasie odpakowujemy danie z folii i zapiekaną fetę z warzywami posypujemy świeżą natką pietruszki. Podajemy z sałatą z prażonego kuskusu - przepis poniżej.

 

Sałatka z prażonym kuskusem

Składniki:

  • 160 g kuskusu
  • 350 ml wrzątku
  • 2 łyżki oleju Kujawskiego z rozmarynem, oregano i bazylią
  • 1 pomidor
  • 1 ogórek zielony
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • garść świeżej mięty
  • garść natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy olej Kujawski z ziołami, dodajemy suchą kaszę kuskus i prażymy na złoty kolor.

Uprażoną kaszę kuskus przekładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy pod przykryciem przez ok. 10 min. Po tym czasie należy kaszę wymieszać. Pozostawiamy do wystudzenia.

Do wystudzonej kaszy kuskus dodajemy pokrojonego drobno pomidora, ogórka, cebulę, posiekane zioła, sól, pieprz i sok z cytryny. Całość mieszamy i podajemy obok zapiekanej fety z warzywami.

 

Czas przygotowania: 35 min.

Liczba porcji: 4

Kategorie przepisów