Zapiekana feta z warzywami i sałatka z prażonego kuskusu
Zapiekana feta z warzywami
Składniki:
- 2 plastry fety albo inny twardy ser sałatkowy
- 1 cukinia
- 1 kolba kukurydzy
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryczki chilli
- sól i pieprz
- 2 łyżki oleju Kujawskiego z rozmarynem, oregano i bazylią
- 4 łodygi natki pietruszki
Przygotowanie:
Cukinię, czerwoną paprykę i chilli myjemy, oczyszczamy kolbę kukurydzy i ząbki czosnku. Następnie kroimy je na mniejsze części, aby ułożyć plastry cukinii, papryki, okrojoną kukurydzę, plasterki czosnku na folii aluminiowej. Całość polewamy olejem Kujawski z ziołami, posypujemy solą i pieprzem.
Na warzywach układamy ser feta (można użyć twardego sera sałatkowego) i posypujemy papryczką chilli.
Całość szczelnie zawijamy i grillujemy przez około 20 min. Można też taki pakiecik upiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C, wtedy potrzebujemy około 30 min.
Po tym czasie odpakowujemy danie z folii i zapiekaną fetę z warzywami posypujemy świeżą natką pietruszki. Podajemy z sałatą z prażonego kuskusu - przepis poniżej.
Sałatka z prażonym kuskusem
Składniki:
- 160 g kuskusu
- 350 ml wrzątku
- 2 łyżki oleju Kujawskiego z rozmarynem, oregano i bazylią
- 1 pomidor
- 1 ogórek zielony
- 1/2 cebuli czerwonej
- garść świeżej mięty
- garść natki pietruszki
- sól i pieprz
- 2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy olej Kujawski z ziołami, dodajemy suchą kaszę kuskus i prażymy na złoty kolor.
Uprażoną kaszę kuskus przekładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy pod przykryciem przez ok. 10 min. Po tym czasie należy kaszę wymieszać. Pozostawiamy do wystudzenia.
Do wystudzonej kaszy kuskus dodajemy pokrojonego drobno pomidora, ogórka, cebulę, posiekane zioła, sól, pieprz i sok z cytryny. Całość mieszamy i podajemy obok zapiekanej fety z warzywami.
Czas przygotowania: 35 min.
Liczba porcji: 4