Zanim zacznie padać

Zanim zacznie padać
Zdjęcie - Zanim zacznie padac - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
"Wielkie grillowanie" czas zaczac ;)
Rok temu francuskie lato nas nie rozpieszczalo, dni byly bardziej jesnienne niz letnie. Ciagle padal deszcz, bylo szaro i buro, a letnie bluzeczki i sukienki lezaly znudzone w szafie.
Za sprawa tegoz zimnego i mokrego lata nie zdazylam nacieszyc sie grillem. Ba, ja nawet nie mialam ani jednej okazji by przyrzadzic cos z grilla. Wlasnie dlatego w tym roku postanowilam lapac kazda nadarzajaca sie okazje. Gdy tylko czas pozwala i deszcz nie leje sie z nieba rzucam haslo do grillowania.
Lubie wtedy przyrzadzic cos innego niz zwykle, staram sie by za kazdym razem bylo to cos nowego, ale rownie pysznego jak poprzednio.
Tym razem wybor byl oczywisty - cukinia. Ostatnio to wlasnie cukina kroluje w mojej kuchni. Zupelnie stracilam dla niej glowe, a jeszcze nie tak dawno jej nie lubilam. Ot jak zmieniaja sie upodobania.

Zdjęcie - Zanim zacznie padac - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Grillowane roladki z cukini i kurczaka w boczku

skladniki
2 cukinie
2 pierski z kurczaka
boczek wedzony w plastrach okolo 12 sztuk
tymianek
oliwa z oliwek
pikantny ketchup
2 zabki czosnku
sol, pieprz

wykonanie:
Piersi kurczaka oczyszczamy, a nastepnie kroimy wzdluz tak by uzyskac 12 paseczkow z 2 piersi. Mieso lekko rozbijamy. Odstawiamy je do miseczki, zalewamy 2 lyzkami oliwy z oliwek, dodajemy 1 lyzke pikantnego ketchupu, swiezy tymianek i czarny pieprz oraz rozgnieciony czosnek. Odstawiamy do lodowki na godzine.
Cukine myjemy, odcinamy koncowki, a potem za pomoca obieraczki do warzyw kroimy wzdluz na cienkie plastry.
W garnku gotujemy wode z odrobina soli i wkladamy do wrzatku cukinie na 3 minuty. Nastepnie przelewamy ja zimna woda. Odsaczamy i osuszamy.
Z kurczaka, cukini i boczku robimy roladki. Zaczynamy od boczku, na niego kladziemy plaster cukini. Jesli plastry sa zbyt male lub krotkie to kladziemy po 2 plastry. Na cukini ukladamy plaster kurczaka, a potem wszystko dokladnie zwijamy w roladke i spinamy patyczkiem do szaszlykow.
Gotowe szaszlyki grillujemy do chwili az boczek ladnie sie przyrumieni, a kurczak nie bedzie surowy.

Kategorie przepisów