Zanim skonczy sie cukinia

Zanim skonczy sie cukinia
#fullpost{display:inline;}

Zdjęcie - Zanim skonczy sie cukinia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Za nami kolejny piekny weekend. Zastanawiam sie ile jeszcze tak cieplych dni jest jeszcze przed nami zanim nadejdzie ponura i zimna jesien. Mysl o jesieni mnie przeraza, a juz szczegolnie mysl o listopadzie. Ale do listopada jeszcze troche czasu zostalo, ciesze sie wiec ostatnimi promieniami slonca.
W kuchni tez nadal w letnim klimacie. Zaluje, ze cukinie w ogrodzie mojej Mamy juz sie koncza. W tym roku mimo kleski urodzaju mam ciagly niedosyt. Jeszcze kilka przepisow czeka w kolejce na przetestowanie i boje sie, ze w tym sezonie nic z tego nie bedzie.
Poki co dzis przepis na male, cukiniowe rurki napelnione miesem mielonym z dodatkiem cukini i parmezanu, a wszystko to w sosie pomidorowym. Goraco polecam.

Zdjęcie - Zanim skonczy sie cukinia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Cukiniowe rurki z nadzieniem

skladniki:

  • 250g miesa mielonego
  • okolo 6 srednich cukini
  • 1 jajko
  • 30g parmezanu
  • 1 zabek czosnku
  • sol, pieprz
  • 1 lyzka natki pietruszki
  • puszka pomidorow
  • 2 lyzki koncentratu pomidorwego
  • 300ml bulionu
  • maka do zageszczenia sosu
  • 1 lyzka oregano
  • oliwa z oliwek

wykonanie:
Cukinie myjemy i po osuszeniu jedna scieramy na tarce o duzych oczkach, a reszte kroimy na czesci okolo 3-4 cm. Za pomoca noza z cukini usowamy pestki w ten sposob uzyskujemy cukiniowe rurki.
Starta wczesniej cukinie odciskamy ze soku i podsmazamy przez okolo 3 minuty na 2 lyzkach oliwy z oliwek. Delikatnie solimy.
Do podsmazonej cukini dodajemy mielone mieso, jajko, starty parmezan, posiekana pietruszke. Calosc doprawiamy sola. Przygotowanym farszem napelniamy cukiniowe rurki.
Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmazamy przez okolo 4 minuty nasze rurki z cukini, a nastepnie zalewamy je bulionem, pomidorami z puszki. Dodajemy koncentrat pomidorowy i oregano, doprawiamy sola i pieprzem. Cukinie gotujemy przez okolo 40 minut. Ja moje zapieklam w piekarniku.
Po tym czasie wyciagamy cukinie ze sosu, a sos zageszczamy maka.
Podajemy np z ryzem.
Smacznego!

Uwagi: Poniewaz zostalo mi sie troche miesa z farszu zrobilam z nich mini pulpeciki, ktore ugotowalam w sobie pomidorowym.

Zdjęcie - Zanim skonczy sie cukinia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów