Zalewajka na sposobów kilka
Zalewajka to strasznie prosta i tania zupa na zakwasie żurkowym. Każdy region ma swój przepis na nią i co najlepsze każda gospodyni robi ją po swojemu. Ja do tej pory przygotowywałam ją według tego przepisu. Zawsze musiała być dość gęsta, pieprzna i kwaśna, często także z dodatkiem majeranku i czosnku.
W ramach zabawy gotujemy po polsku, której patronuje serwis zPierwszegoTloczenia postanowiłam wypróbować inne przepisy.
Pierwszy znalazłam na stronie "Ugotuj to". Zalewajka świętokrzyska z dodatkiem mleka i boczku usmażonego z cebulką wychodzi naprawdę przepyszna, choć podobno nie jest znana w tamtych stronach. Coż, najważniejsze że smakuje. Druga podobno bardziej znana, z kiełbaską i słoninką, bez mleka, a trzecia doskonała dla osoby lubiącej kwaśne zupy, ale liczącej kalorie, bo bez śmietany. Ta ostatnia najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień, więc spokojnie można ugotować podwójną porcję, jest mocno czosnkowa, pieprzna i ostra, za sprawą chili. Ten przepis znalazłam w miesięczniku "Moje gotowanie".
Bardzo gorąco polecam Wam wszystkie moje propozycje i z chęcią poczytam o tym jak Wy gotujecie tę niezwykle smaczna zupę.:)
Zalewajka świętokrzyska I
Składniki:
- 70 dag ziemniaków
- 1 szklanka (lub więcej) domowego zakwasu na zur
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 2 ząbki czosnku
- sól
- kawałek wędzonego boczku (5 dag)
- 1 posiekana cebula
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Zalej wodą (ilość według uznania - ja lubię gęste zupy). Zagotuj, posól - a następnie gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie wlej mleko, zakwas i śmietanę - zagotuj. Dodaj boczek przesmażony z cebulką. Dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem i solą.
Smacznego:-)
Zalewajka świętokrzyska II
Składniki:
- kiełbasa
- ziemniaki
- sól i ew. pieprz
- gęsta śmietana
- słonina
- zakwas na żur
Kiełbasę kroimy w większe kawałki ok 10 cm - wkładamy do garnka, dodajemy także pokrojone w grubszą kostkę ziemniaki, zalewamy wodą, solimy i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Zalewamy zakwasem i śmietaną, doprowadzamy do wrzenia, solimy i ew. doprawiamy pieprzem, na koniec dodajemy skwarki wytopione ze słonina. Też pyszne, choć proste !!!
Zalewajka bez śmietany, pikantna i czosnkowa niesamowicie
Składniki:
- 30 dag kiełbasy
- 50 dag ziemniaków
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- zakwas na żur (ilość według gustu)
- sól
- świezo zmielony pieprz
- ostra papryka
- 4 ząbki czosnku
Kiełbasę i ziemniaki pokrojone w kostkę, zalej bulionem i gotuj aż ziemniaki będą miękkie. Następnie wlej zakwas, zagotuj i gotuj jeszcze kilka minut. Wyłącz gaz, Zupę dopraw solidnie świeżo zmielonym pieprzem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i ostra papryką, jeśli trzeba posól też - ma być kwaśna, mocno czosnkowa, wyrażista w smaku. Na podgrzej i podawaj ze świeżym białym lub razowym pieczywem.
Smacznego:-)