Zakwas żytni

Jakiś czas temu dzięki wskazówkom Liski udało mi się wyhodować żytni zakwas. Chleba jeszcze na nim nie piekłam, ale bliny owszem. Przepis znajdziecie na moim drugim blogu.

Zdjęcie - Zakwas  żytni  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Najprostszy przepis na zakwas :
kubek mąki żytniej+kubek ciepłej wody+łyżeczka jogurtu* = zamieszać (w słoiku), zostawić na noc na kaloryferze. Na drugi dzień kubek wody+kubek mąki. Zamieszać.

Po tym czasie zakwas jest gotowy do użycia z tym, że należy pamiętać, że młody zakwas jest dosyć słaby i lepiej na początku dodając do chleba zakwas, dodać również odrobinę (np. 1 łyżeczkę) drożdży instant (np Dr Oetkera). Z czasem 
zakwas - jeśli jest regularnie dokarmiany - nabiera mocy i można na nim piec bez dodatku drożdży.

*niekoniecznie


Przepisy z tych kategorii

Pełnoziarnista bagietka z pomidorami i bazylią

Pełnoziarnista bagietka z pomi…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb z ziarnami na jednodniowym zakwasie
1

Chleb z ziarnami na jednodniow…

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Chleb pszenno-żytni na zakwasie z nasionami konopi siewnej
1

Chleb pszenno-żytni na zakwasi…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Chleb z płaskurki
1

Chleb z płaskurki

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Bułki fitness na zakwasie
1

Bułki fitness na zakwasie

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Chleb z ziarnami

Chleb z ziarnami

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie