Zakwas żytni

Jakiś czas temu dzięki wskazówkom Liski udało mi się wyhodować żytni zakwas. Chleba jeszcze na nim nie piekłam, ale bliny owszem. Przepis znajdziecie na moim drugim blogu.

Zdjęcie - Zakwas  żytni  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Najprostszy przepis na zakwas :
kubek mąki żytniej+kubek ciepłej wody+łyżeczka jogurtu* = zamieszać (w słoiku), zostawić na noc na kaloryferze. Na drugi dzień kubek wody+kubek mąki. Zamieszać.

Po tym czasie zakwas jest gotowy do użycia z tym, że należy pamiętać, że młody zakwas jest dosyć słaby i lepiej na początku dodając do chleba zakwas, dodać również odrobinę (np. 1 łyżeczkę) drożdży instant (np Dr Oetkera). Z czasem 
zakwas - jeśli jest regularnie dokarmiany - nabiera mocy i można na nim piec bez dodatku drożdży.

*niekoniecznie


Przepisy z tych kategorii

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Chleb pszenno-żytni na zakwasi…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb wiejski całonocny na zakwasie. Wielkanocna Piekarnia!
1

Chleb wiejski całonocny na zak…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb wiejski całonocny jasny
1

Chleb wiejski całonocny jasny

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chleb pszenny na podmłodzie

Chleb pszenny na podmłodzie

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Chleb pytlowo – orkiszowy na zakwasie. Marcowe wypiekanie!

Chleb pytlowo – orkiszowy na z…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb pytlowy z dodatkiem mąki pszennej z cebulką

Chleb pytlowy z dodatkiem mąki…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne