Zakwas na żurek
Jakiś czas temu wpadła mi do głowy myśl, żeby zrobić na tegoroczne święta wielkanocne prawdziwy, tradycyjny żurek na zakwasie wyhodowanym w warunkach domowych. Skonsultowałam pomysł z głównym zjadaczem moich kulinarnych dzieł i postanowiliśmy, że żurek to dobry pomysł. Niestety po całych konsultacjach i planach, zupełnie zapomniałam o tym pomyśle. Na szczęście dziś rano przeglądając moje ulubione blogi kulinarne, natknęłam się na przepis na zakwas z przypomnieniem, że to już ostatni gwizdek by go przygotować. Czym prędzej postanowiłam więc nadrobić zaległości i natychmiast (tzn nie tak do końca bo najpierw musiałam kupić mąkę:)) nastawiłam zakwas. Przepis na żurek pojawi się w sobotę.
Ps. wszystkim zapominalskim przypominam, że dziś jest naprawdę ostatni dzień aby nastawić zakwas, inaczej żurku na święta nie będzie:P
Zakwas na żurek*:
- 10 łyżek mąki żytniej razowej
- 500 ml ciepłej, przegotowanej wody
- 1 ząbek czosnku
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
Wszystkie składniki umieszczam w dużym szklanym słoiku, dokładnie mieszam. Słoik przykrywam gazą lub cienką lnianą ściereczka i odstawiam w ciepłe miejsce na ok 4-5 dni.
Na bazie gotowego zakwasu gotuję żurek.
Smacznego
*Przepis pochodzi stąd.