Zakwas na biały barszcz
Do tej pory robiłam tylko zakwas na żurek. Od dawna miałam ochotę na zakwas na biały barszczyk, ale jakoś nie było okazji. Udało się i mogę już napisać, że biały barszczyk z dodatkiem tego zakwasu jest bardzo smaczny. Zakwas na bazie mąki pszennej jest delikatniejszy niż zakwas na bazie mąki żytniej. Smakuje mi zdecydowanie bardziej - polecam!
składniki
1 litr wody (używam niegazowanej butelkowej)
szklanka mąki pszennej razowej (typ 1800)
5 - 6 ząbków czosnku
3 - 4 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
10 ziarenek pieprzu czarnego
łyżka zakwasu żytniego
przygotowanie
Mąkę zalać wodą , dokładnie wymieszać, dodać zakwas i pozostałe składniki. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 5 - 7 dni. Mieszać każdego dnia. Mój zakwas z dodatkiem zakwasu żytniego był już dobry po 4 dniach. Kiedy zakwas osiągnie właściwy stopień ukwaszenia, wstawić słoik do lodówki.
Uwagi: Zakwas można też robić bez dodatku zakwasu żytniego. Wtedy do wody i mąki dodaje się trochę kwasu z kiszonych ogórków lub z kapusty. Przyznaję , że w taki sposób nie kisiłam (znam tylko teorię ). Jeżeli ktoś przetestuje ten sposób, proszę o informację .
składniki
1 litr wody (używam niegazowanej butelkowej)
szklanka mąki pszennej razowej (typ 1800)
5 - 6 ząbków czosnku
3 - 4 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
10 ziarenek pieprzu czarnego
łyżka zakwasu żytniego
przygotowanie
Mąkę zalać wodą , dokładnie wymieszać, dodać zakwas i pozostałe składniki. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 5 - 7 dni. Mieszać każdego dnia. Mój zakwas z dodatkiem zakwasu żytniego był już dobry po 4 dniach. Kiedy zakwas osiągnie właściwy stopień ukwaszenia, wstawić słoik do lodówki.
Uwagi: Zakwas można też robić bez dodatku zakwasu żytniego. Wtedy do wody i mąki dodaje się trochę kwasu z kiszonych ogórków lub z kapusty. Przyznaję , że w taki sposób nie kisiłam (znam tylko teorię ). Jeżeli ktoś przetestuje ten sposób, proszę o informację .