Zakwas na biały barszcz

Zakwas na biały barszcz
Do tej pory robiłam tylko zakwas na żurek. Od dawna miałam ochotę na zakwas na biały barszczyk, ale jakoś nie było okazji. Udało się i mogę już napisać, że biały barszczyk z dodatkiem tego zakwasu jest bardzo smaczny. Zakwas na bazie mąki pszennej jest delikatniejszy niż zakwas na bazie mąki żytniej. Smakuje mi zdecydowanie bardziej - polecam!



Zdjęcie - Zakwas na biały barszcz - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

składniki
1 litr wody (używam niegazowanej butelkowej)
szklanka mąki pszennej razowej (typ 1800)
5 - 6 ząbków czosnku
3 - 4 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
10 ziarenek pieprzu czarnego
łyżka zakwasu żytniego

przygotowanie
Mąkę zalać wodą , dokładnie wymieszać, dodać zakwas i pozostałe składniki. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 5 - 7 dni. Mieszać każdego dnia. Mój zakwas z dodatkiem zakwasu żytniego był już dobry po 4 dniach. Kiedy zakwas osiągnie właściwy stopień ukwaszenia, wstawić słoik do lodówki.
Uwagi: Zakwas można też robić bez dodatku zakwasu żytniego. Wtedy do wody i mąki dodaje się trochę kwasu z kiszonych ogórków lub z kapusty. Przyznaję , że w taki sposób nie kisiłam (znam tylko teorię ). Jeżeli ktoś przetestuje ten sposób, proszę o informację .

Zdjęcie - Zakwas na biały barszcz - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Zakwas na biały barszcz - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Zakwas na biały barszcz - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów