Wytrawny tort z wątróbki wołowej przekładany pastą jajeczną i warzywami

Wytrawny tort z wątróbki wołowej przekładany pastą jajeczną i warzywami

Zdjęcie - Wytrawny tort z wątróbki wołowej przekładany pastą jajeczną i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wytrawny tort z wątróbki wołowej przekładany pastą jajeczną i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wytrawny tort z wątróbki wołowej przekładany pastą jajeczną i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wytrawny tort z wątróbki wołowej przekładany pastą jajeczną i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wytrawny tort z wątróbki wołowej przekładany pastą jajeczną i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wytrawny tort z wątróbki wołowej przekładany pastą jajeczną i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wytrawny tort z wątróbki wołowej przekładany pastą jajeczną i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Składniki:

  • 1 l mleka do namoczenia wątróbki
  • 500 g wątróbki wołowej
  • 4 łyżki oleju Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 duża cebula
  • 1 duża marchewka
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz czarny
  • majeranek

Przygotowanie Wątróbkę moczyć w mleku przez 1-1,5 godz. Następnie wyjąć, osuszyć i przepuścić przez maszynkę. Dodać 1 jajko, sól, pieprz, majeranek oraz mąkę. Wymieszać. Na patelni rozgrzać olej Kujawski z ziołami. Wyłożyć masę z wątróbki na całą patelnię, wyrównać i smażyć z obu stron po ok. 1,5 min. Z przygotowanej masy usmażyć 4-5 placków.

 

2 jajka ugotować na twardo. Pół żółtka zostawić do dekoracji, resztę pokroić drobno. Szczypiorek posiekać, wymieszać z jajkami, łyżką śmietany, łyżką majonezu oraz solą do smaku.

 

Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej Kujawski z ziołami, wrzucić cebulę, marchew i podlać odrobiną wody. Dusić na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Doprawić do smaku.

 

Placek wątróbkowy posmarować śmietaną z majonezem, przełożyć marchewką z cebulą i pastą jajeczną. Powtórzyć czynność z pozostałymi plackami. Tort udekorować marchewką, szczypiorkiem i żółtkiem. Wstawić do lodówki na 1 godz.

 

Porada:

Do przełożenia tortu można przygotować inne pasty: serową, pieczarkową, paprykową lub orzechową.

 

 

Przepis pochodzi z www.obiadgotowy.blogspot.com

 

 

Kategorie przepisów