Wytrawny tort z wątróbki wołowej przekładany pastą jajeczną i warzywami
Składniki:
- 1 l mleka do namoczenia wątróbki
- 500 g wątróbki wołowej
- 4 łyżki oleju Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki śmietany 18%
- 3 łyżki majonezu
- 1 duża cebula
- 1 duża marchewka
- 1 pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz czarny
- majeranek
Przygotowanie Wątróbkę moczyć w mleku przez 1-1,5 godz. Następnie wyjąć, osuszyć i przepuścić przez maszynkę. Dodać 1 jajko, sól, pieprz, majeranek oraz mąkę. Wymieszać. Na patelni rozgrzać olej Kujawski z ziołami. Wyłożyć masę z wątróbki na całą patelnię, wyrównać i smażyć z obu stron po ok. 1,5 min. Z przygotowanej masy usmażyć 4-5 placków.
2 jajka ugotować na twardo. Pół żółtka zostawić do dekoracji, resztę pokroić drobno. Szczypiorek posiekać, wymieszać z jajkami, łyżką śmietany, łyżką majonezu oraz solą do smaku.
Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej Kujawski z ziołami, wrzucić cebulę, marchew i podlać odrobiną wody. Dusić na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Doprawić do smaku.
Placek wątróbkowy posmarować śmietaną z majonezem, przełożyć marchewką z cebulą i pastą jajeczną. Powtórzyć czynność z pozostałymi plackami. Tort udekorować marchewką, szczypiorkiem i żółtkiem. Wstawić do lodówki na 1 godz.
Porada:
Do przełożenia tortu można przygotować inne pasty: serową, pieczarkową, paprykową lub orzechową.
Przepis pochodzi z www.obiadgotowy.blogspot.com