Wytrawny chlebek z chilli
Pikantny chlebek z papryczkami chili upiekłam z okazji Światowego Dnia Pieczenia Chleba, jest delikatny a zarazem pikantny i szybki do wykonania. Domowe pieczywo jest najlepsze ... polecam
- 1 szklanka mleka
- 7 g świeżych drożdży
- 100 g mąki kukurydzianej
- 100 g mąki żytniej
- 100 g mąki pełnoziarnistej
- 50 słonecznika
- 100 ml oliwy rozmarynowej
- 1 czerwona papryczka chili
- 1 zielona papryczka chili
- 1 jajko (do posmarowania)
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże dodać miód oliwę i wymieszać. Papryczki chili pokroić w plasterki dodać do mokrych składników. W drugiej misce wymieszać mąki z solą, słonecznikiem i stopniowo dodawać do mieszaniny - wyrobić ciasto ok 10 minut, posmarować oliwą i przełożyć do miski. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia aby podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przerobić i przełożyć do formy wyłożonej papierem lub posmarowanej tłuszczem - lekko naciąć z góry i posmarować rozbełtanym jajkiem oraz posypać czarnuszką i odrobiną słonecznika. Wstawić do nagrzanego piekarnika 220 C i po 10 minutach zmniejszyć i piec jeszcze ok 35 minut. Sprawdzić patyczkiem czy niema śladu surowego ciasta, wyjąć i studzić na kratce.
Smacznego