Wytrawny chlebek z chilli

Wytrawny chlebek z chilli

 Zdjęcie - Wytrawny chlebek z chilli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pikantny chlebek z papryczkami chili upiekłam z okazji Światowego Dnia Pieczenia Chleba, jest delikatny a zarazem pikantny i szybki do wykonania. Domowe pieczywo jest najlepsze ... polecam

  • 1 szklanka mleka
  • 7 g świeżych drożdży 
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 100 g mąki żytniej
  • 100 g mąki pełnoziarnistej
  • 50 słonecznika
  • 100 ml oliwy rozmarynowej
  • 1 czerwona papryczka chili 
  • 1 zielona papryczka chili
  • 1 jajko  (do posmarowania)

 W ciepłym mleku rozpuścić drożdże dodać miód oliwę i wymieszać. Papryczki chili pokroić w plasterki dodać do mokrych składników. W drugiej misce wymieszać mąki z solą, słonecznikiem i stopniowo dodawać do mieszaniny - wyrobić ciasto ok 10 minut, posmarować oliwą i przełożyć do miski. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia aby podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przerobić i przełożyć do formy wyłożonej papierem lub posmarowanej tłuszczem - lekko naciąć z góry i posmarować rozbełtanym jajkiem oraz posypać czarnuszką i odrobiną słonecznika. Wstawić do nagrzanego piekarnika  220 C i po 10 minutach zmniejszyć i piec jeszcze ok 35 minut. Sprawdzić patyczkiem czy niema śladu surowego ciasta, wyjąć i studzić na kratce. 

Smacznego 

Zdjęcie - Wytrawny chlebek z chilli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Wytrawny chlebek z chilli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Wytrawny chlebek z chilli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Wytrawny chlebek z chilli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Wytrawny chlebek z chilli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów