Wytrawne scones

Wytrawne scones

 

Zdjęcie - Wytrawne scones - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Druga odsłona scones, tym razem w wersji wytrawnej z serem żółtym. Idealna przekąska na kinderparty, do szkoły czy też pracy.

Przepis pochodzi z tej strony.

Sposób przygotowania:

Zdjęcie - Wytrawne scones - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 40g masło, zimne i pokrojone w kostkę
  • 275g mąki tortowej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 100g sera żółtego, startego
  • 200g jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • pół łyżeczki musztardy meksykańskiej (opcjonalnie)
  • 1 szczypta soli
  • 3 łyżki mleka, do posmarowania

1. Rozgrzej piekarnik do 220°C (? °F).

2. Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia.

3. Wymieszaj jedno jajko z jogurtem, i musztardą francuską, odstaw.

4. Umieścić mąkę, sól i proszek do pieczenia w misce od robota kuchennego i dokładnie wymieszać.

5. Dodaj ser i masło i jeszcze raz wymieszaj, do uzyskania konsystencji okruchów.

6. Dodaj mieszaninę jaj do miski od miksera.

7. Wyrabiaj ciasto przy użyciu haka, aż zacznie się formowa kula.

8. Wyjmij ciasto i wyrób je na stolnicy przez 2minuty, aż ciasto będzie sprężyste.

9. Rozwałkuj ciasto na 2cm grubości.

10. Przy użyciu okrągłe wykrawarki do ciastek (5,5cm) wytnij bułeczki i połóż na przygotowanej wcześniej blasze. Posmaruj mlekiem przy użyciu pędzelka.

11. Piecz 15minut.

12. Podawaj z masłem, serem i szynką.

Saacznego!

Ilość porcji: x 10 Czas przygotowania: 30min

Kategorie przepisów