Wytrawne scones
Druga odsłona scones, tym razem w wersji wytrawnej z serem żółtym. Idealna przekąska na kinderparty, do szkoły czy też pracy.
Przepis pochodzi z tej strony.
Sposób przygotowania:
Składniki:
- 40g masło, zimne i pokrojone w kostkę
- 275g mąki tortowej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 100g sera żółtego, startego
- 200g jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- pół łyżeczki musztardy meksykańskiej (opcjonalnie)
- 1 szczypta soli
- 3 łyżki mleka, do posmarowania
1. Rozgrzej piekarnik do 220°C (? °F).
2. Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia.
3. Wymieszaj jedno jajko z jogurtem, i musztardą francuską, odstaw.
4. Umieścić mąkę, sól i proszek do pieczenia w misce od robota kuchennego i dokładnie wymieszać.
5. Dodaj ser i masło i jeszcze raz wymieszaj, do uzyskania konsystencji okruchów.
6. Dodaj mieszaninę jaj do miski od miksera.
7. Wyrabiaj ciasto przy użyciu haka, aż zacznie się formowa kula.
8. Wyjmij ciasto i wyrób je na stolnicy przez 2minuty, aż ciasto będzie sprężyste.
9. Rozwałkuj ciasto na 2cm grubości.
10. Przy użyciu okrągłe wykrawarki do ciastek (5,5cm) wytnij bułeczki i połóż na przygotowanej wcześniej blasze. Posmaruj mlekiem przy użyciu pędzelka.
11. Piecz 15minut.
12. Podawaj z masłem, serem i szynką.
Saacznego!
Ilość porcji: x 10 Czas przygotowania: 30min