Wytrawne placuszki z żółtym serem

Wytrawne placuszki z żółtym serem

Zdjęcie - Wytrawne placuszki z żółtym serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W mojej kolekcji przepisów jest już mnóstwo pomysłów na placuszki. Większość z nich jest na słodko. Dzisiaj przychodzę z pomysłem na wytrawne placuszki z dodatkiem sera żółtego w cieście. Placuszki są miękkie, wilgotne, przepyszne. Sprawdzą się na śniadanie, przekąskę na wynos i kolację, przepis jest bardzo uniwersalny. Taką wielkość placuszków polecam zawsze dla niemowląt i małych dzieci, gdyż dziecku jest je łatwiej złapać w rączkę niż tradycyjnego dużego naleśnika. Warto usmażyć te placuszki na specjalnej patelni naleśnikowej, wtedy nie musisz używać dodatkowego tłuszczu do smażenia (wystarczy ten dodany do ciasta). Patelnia naleśnikowa to świetny wybór, smażenie placuszków na takiej patelni jest o wiele przyjemniejsze, nic nie przywiera, a placuszki znacznie łatwiej się przewracają. Ja mam patelnię z firmy Berghoff i jestem z niej bardzo zadowolona.

Zdjęcie - Wytrawne placuszki z żółtym serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Danie: Naleśniki
Kuchnia: Amerykańska
Trudność: Łatwe
Ilość: 16 sztuk
Przygotowanie: 10 min.
Smażenie: 10 min.
Kalorie: 260 kcal

Serowe placuszki. Placuszki z tartym serem żółtych. Wytrawne placuszki dla małych i dużych. Przepis na placuszki BLW i nie tylko.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 1 jajko

  • 250 ml  mleka

  • 130 g  mąki pszennej

  • 1/3 łyżeczki  proszku do pieczenia

  • 1 łyżka oleju słonecznikowo – rzepakowego

  • 60 g tartego sera żółtego

  • pieprz i sól*


Sposób przygotowania:

  • Do wysokiego naczynia wbij jajko, dodaj mleko, mąkę, proszek do pieczenia i olej. Zmiksuj wszystko na gładką masę. Dla większych dzieci i dorosłych możesz doprawić masę pieprzem i solą, żeby była bardziej wyrazista.
  • Dodaj drobno starty żółty ser i wymieszaj łyżką.
  • Na rozgrzaną patelnię nakładaj niewielkie porcje ciasta, placuszki usmaż po obu stronach tak aby delikatnie się przyrumieniły.


Uwagi:

  • Dla niemowlaka najlepiej pominąć sól. Użyłam sera żółtego podlaskiego z Mlekpolu.

Kategorie przepisów