Wytrawne babeczki z cukinią
Jako, że moja córa ostatnio najchętniej jadłaby tylko kiełbasę i buły kombinuję jak tu jej przemycić trochę warzyw inaczej niż tylko w zupie i tak powstały te muffiny. Pyszne, wilgotne, a przede wszystkim zdrowe, idealne by zabrać je ze sobą do pracy, czy na piknik, albo po prostu zjeść na podwieczorek czy kolację. W wersji dla dorosłych proponuję je nieco bardziej przyprawić.
Składniki:
- 2 szklanki cukinii startej na tarce o dużych oczkach
- 1 marchewka
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka tymianku
- sól i pieprz
Startą cukinię odsączamy z soku, dodajemy startą na drobnych oczkach marchewkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe składniki. Całość dokładnie mieszamy. Przekładamy do foremek na muffinki (ja używam silikonowych, takie jak dostępne tutaj) i pieczemy ok 35 minut w 180 st. C.