Wyprawa na targ
Wyprawa na targ o tej porze roku to czysta przyjemnosc. Stragany az uginaja sie pod ciezarem warzyw i owocow, a ja jak dziecko ciesze sie na ich widok i sama nie wiem, w ktora strone patrzec. Wszystko jest takie kolorowe, piekne. Zaluje bardzo, ze nie zabralam ze soba aparatu. Cudownie by bylo uwiecznic te malownicze obrazki na zdjeciach. Tym razem pozostalo mi tylko nacieszyc oczy i zrobic zakupy.
Przez dluzsza chwile nie moglam sie zdecydowac co mam kupic, chcialabym wszystkiego po trochu. Jednak kiedy ja bym to wszystko przerobila?
Zanim wpadlam w szal zakupow oprzytomnialam na chwile i zakupilam tylko pare najbardziej potrzenych mi warzyw. Troche mi bylo z tym ciezko, ale rozsadek tym razem wzial gore nad emocjami. Nastepnym razem pewnie skusze sie na wieksze zakupy.
Tym czasem mialam wielki problem by posrod wszelkich papryk, kalafiorow, brokulow, pomidorow, dynii, sliwek, jablek itp znalezc czerwona cebule. Obeszlam targ kilka razy az w koncu wypatrzylam ja tylko na dwoch straganach. Mimo szokujacej ceny kupilam pol kilo, bo wlasnie naszla mnie ochota na tarteletki z konfitura z czerwonej cebuli i serem. Rok temu zajadalam sie nimi na okraglo, ale nigdy nie podzielilam sie przepisem. Dzis to nadrabiam :)
Konfitura z czerwonej cebuli
skladniki:
500g czerwonej cebuli
50ml octu winnego
2 lyzki brazowego cukru
sol, pieprz do samku
2 lyzki oliwy z oliwek
sok z cytryny - opcjonalnie
wykonanie:
Cebule obieramy i siekamy w kostke.
Na oliwie z oliwek podsmazamy przez chwile cebule. Czesto mieszamy. Po okolo 5 minutach smazenia dodajemy do niej cukier i ocet winny. Mieszajac zeby sie cebula nie przypalila smazymy ja az do chwili gdy stanie sie miekka. Mi zajelo to ponad 30 minut.
Na koncu cebule doprawiamy do samku sola i pieprzem oraz jesli to konieczne sokiem z cytryny.
Konfitura wspaniale smakuje na cieplo jak i na zimno i mozna ja wykorzystac na wiele sposobow.
Mini tarteletki z konfitura z cebuli
skladniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
konfitura z czerwonej cebuli
ser kozi, brie lub camembert
kilka sztuk orzeszkow piniowych
tymianek
wykonanie:
Ciasto francuskie kroimy na kwadraty i widelcem robimy w nim kilka dziurek pozostawiajac z kazdej strony okolo 1cm brzegu. Na srodek ciasta nakladamy konfiture, a na nia po plasterku ulubionego sera. Tarteletki posypujemy tymiankiem i orzeszkami pinii.
Pieczemy w nagrzanym wczesniej do 200°C piekarniku przez okolo 15-20 minut. Ciasto ma byc rumiane, a ser powinien sie lekko stopic.
Podajemy gorace.
Smacznego!