Wspomnienie Świąt - keks
Co roku na Święta piekę mój najulubieńszy keks na świecie. Uwielbiam jego smak i chwilami łapie się na tym, że mogłabym zjeść nie jeden kawałek. W tym roku jednak zrezygnowałam z mojego zwyczaju i zamiast sprawdzonego już przepisu wypróbowałam coś nowego.
Keks mniejszy, skromniejszy i zupełnie inny niż zwykle. Mimo to smaczny, z dodatkiem żurawiny i z pięknie wyglądającym różowym lukrem.
Keks z żurawiną
składniki
- 200 g świeżej żurawiny lub 100 g mrożonej
- 150 g mąki
- 3 jajka
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie: Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem do białości , możemy użyć miksera. Dodajemy stopione, przestudzone masło i dobrze mieszamy. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy białka ubite na sztywną piane. Dodajemy żurawinę. Delikatnie łączymy Ciasto przekładamy do malej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 50 minut.
Lukier:
- 1 białko
- 150 g cukru pudru
- 3 łyżki soku z żurawiny lub grenadyny
Odstawiamy do zastygnięcia lukru.