Wontony wersja 2 :)
Kolejna potrawa z wykorzystaniem ciasta won ton. Poprzednio podawałam przepis na zupę z pierożkami, jak i przepis na podstawowe ciasto won ton. Tym razem pierożki formowane są w inny sposób, gotowane na parze i podawane z sosem. Mogą być podawane na przystawkę (po 3 sztuki na osobę) lub w większej ilości jako danie obiadowe. Bardzo smaczne :)
TAJSKIE PIEROŻKI WON TON NA PARZE
(na 12 sztuk)
200g mielonej, chudej wieprzowiny,
1 łyżka suszonych krewetek (zastąpiłam 4 mrożonymi krewetkami),
1 zielone chili (dałam ¼ zielonej papryczki jalapeno),
1 mała cebula,
1 łyżeczka mąki kukurydzianej,
1 małe jajko,
2 łyżki ciemnego sosu sojowego,
2 łyżeczki wina ryżowego (zastąpiłam białym wytrawnym winem),
12 arkuszy ciasta wonton,
1 łyżeczka oleju sezamowego,
sól i pieprz,
słodki sos chili do podania (lub inny wg uznania)
Krewetki drobno posiekać. Wymieszać wieprzowinę, krewetki, posiekane chili (bez pestek) i cebulkę. Roztrzepać jajko, połowę dodać do mięsa razem z mąką kukurydzianą, sosem sojowym i winem ryżowym. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Arkusze ciasta wonton poukładać na stolnicy i na środek każdego wyłożyć łyżkę farszu. Posmarować brzegi ciasta resztą jajka i złożyć do góry krawędzie, lekko ściskając koniuszki palcami, ale zostawiając mały otwór tak, aby było widać nadzienie.
Doprowadzić do wrzenia wodę w garnku do gotowania na parze, a górną część garnka posmarować olejem sezamowym. Poukładać pierożki na górnej części i gotować na parze przez 15-20 minut. Trzeba pilnować, aby woda w garnku nie przestała się gotować i żeby nie wyparowała całkowicie.
Pierożki podawać gorące, razem ze słodkim sosem chili.
(przepis z książeczki „Z kuchennej półeczki. Kuchnia tajska”)
TAJSKIE PIEROŻKI WON TON NA PARZE
(na 12 sztuk)
200g mielonej, chudej wieprzowiny,
1 łyżka suszonych krewetek (zastąpiłam 4 mrożonymi krewetkami),
1 zielone chili (dałam ¼ zielonej papryczki jalapeno),
1 mała cebula,
1 łyżeczka mąki kukurydzianej,
1 małe jajko,
2 łyżki ciemnego sosu sojowego,
2 łyżeczki wina ryżowego (zastąpiłam białym wytrawnym winem),
12 arkuszy ciasta wonton,
1 łyżeczka oleju sezamowego,
sól i pieprz,
słodki sos chili do podania (lub inny wg uznania)
Krewetki drobno posiekać. Wymieszać wieprzowinę, krewetki, posiekane chili (bez pestek) i cebulkę. Roztrzepać jajko, połowę dodać do mięsa razem z mąką kukurydzianą, sosem sojowym i winem ryżowym. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Arkusze ciasta wonton poukładać na stolnicy i na środek każdego wyłożyć łyżkę farszu. Posmarować brzegi ciasta resztą jajka i złożyć do góry krawędzie, lekko ściskając koniuszki palcami, ale zostawiając mały otwór tak, aby było widać nadzienie.
Doprowadzić do wrzenia wodę w garnku do gotowania na parze, a górną część garnka posmarować olejem sezamowym. Poukładać pierożki na górnej części i gotować na parze przez 15-20 minut. Trzeba pilnować, aby woda w garnku nie przestała się gotować i żeby nie wyparowała całkowicie.
Pierożki podawać gorące, razem ze słodkim sosem chili.
(przepis z książeczki „Z kuchennej półeczki. Kuchnia tajska”)