Wołowina z daktylami
Wołowina z imbirem, limonką i suszonymi daktylami to lekko orientalny, słodko-pikantny smak. Proces duszenia mięsa, nadaje mu idealnej miękkości i pozwala na to by wszystkie smaki się połączyły.
Czas przygotowania 3h
Składniki (2 porcje)
300g wołowiny
Niewielki kawałek korzenia imbiru
100g suszonych daktyli
1 średniej wielkości czerwona cebula
3 ząbki czosnku
1 limonka
35ml oleju Kujawskiego z ziołami z czosnkiem
Pół łyżeczki chilli w proszku
Łyżeczka słodkiej papryki
Łyżeczka soli morskiej
Szczypta pieprzu kolorowego
Wołowinę myjemy i kroimy na niewielkie kawałki. W naczyniu łączymy olej kujawski z sokiem z limonki, posiekanym czosnkiem, solą, pieprzem, chilli, słodką papryką oraz startym imbirem. Przygotowanymi przyprawiamy dokładnie nacieramy mięso i podsmażamy je przez chwilkę na patelni.
Następnie całość przekładamy do garnka, a na patelni smażymy drobno posiekaną, czerwoną cebulkę. Zeszkloną cebulę wrzucamy do garnka z resztą składników. Do całości dolewamy odrobinę wody, tak by zakryła mięso i dusimy przez 2h. Wołowinę co jakiś czas mieszamy, w razie potrzeby dolewamy niewielkie ilości wody. Na koniec dodajemy posiekane daktyle i dusimy całość jeszcze przez pół godziny. Wołowinę najlepiej podać w towarzystwie lekkiej sałatki.
Przepis znajdziecie wkrótce również w e-booku serwisu "zPierwszegoTloczenia.pl" oraz Fooder.pl.