Woda różana

Woda różana
Zbieranie róży wprawia mnie w bajkowy nastrój, sprawia, że czuję się jak jakaś wróżka, która zbiera najpiękniej pachnące jadalne kwiaty! Uwielbiam! I choć już wiele różanych smakołyków jest zamkniętych za szkłem w tym roku, nie poprzestanę i będę robiła kolejne octy, wody różane, cukry i nalewki ;) Dziękuję naturze, że stworzyła róże!!!

Zdjęcie - Woda różana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wodę różaną robię pierwszy raz, maleńką porcję - bo w butelce 100 ml zaweckowałam i zobaczę czy się uda ją przechować. Resztę trzymam w lodówce i już na bieżąco używam.

Zdjęcie - Woda różana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki na 1 l wody różanej:
  • 300 g płatków róży
  • 1 l bardzo gorącej wody
  • sok z 1 cytryny

Przygotowanie:
  • płatki róży przebrać i oczyścić, jak nie lubicie smaku goryczki - usunąć białą część z płatków - mi ona nie przeszkadza, ja jej nie usuwam, jak dla mnie jest delikatnie wyczuwalna, bo o niej wiem ;)
  • delikatnie i przez krótką chwilę opłukać płatki - następnie zalać 1 l gorącej wody
  • dodać świeżo wyciśnięty sok z cytryny i odstawić na 2-3 dni w chłodne miejsce - ja trzymałam w lodówce
  • po minionym czasie odcedzić płatki od wody różanej, przechowywać w lodówce i zużyć jak najszybciej - póki co mija już tydzien i z tą w mini butelce i z tą w większym wydaniu jest wszystko w porządku

Zdjęcie - Woda różana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego ;)

Kategorie przepisów