Włoski chlebek z mozzarellą
25 dag mąki
2 dag świeżych drożdży
150 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
10 dag mozarelli
5 dag parmezanu
kilka suszonych pomidorów
2 ząbki czosnku
do posypania chlebka: 1 łyżeczka gruboziarnistej soli, 1 łyżeczka suszonego rozmarynu, 1/2 łyżeczki kolorowego grubo zmielonego pieprzu
.
Z drożdży, cukru, 1 łyżeczki mąki i wody zrobić zaczyn i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, zaczyn drożdżowy i oliwę. Wszystko dobrze wymieszać i wyrobić sprężyste ciasto.
Mozarellę pokroić w kostkę, parmezan zetrzeć, pomidory pokroić, czosnek posiekać bardzo drobno.
Ciasto rozwałkować na prostokąt, posypać parmezanem, czosnkiem, pomidorami i mozarellą.
Ciasto zrolować w roladę, włożyć do podłużnej foremki.
Posmarować oliwą, posypać solą, pieprzem i rozmarynem.
Ciasto odstawić do wyrośnięcia.
Piec ok 40 min. w temp. 180 C.
.