Włoski chlebek śniadaniowy


Ze wszystkich chlebków bananowych jakie do tej pory robiłam, ten plasuje się gdzieś pośrodku. Wolę go niż na przykład chlebek bananowy z przepisu Sophie Dahl, za którym z kolei przepada znakomita większość znanych mi osób.
Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson pt. "Nigellissima"

Składniki:
150ml bezwonnego oleju roślinnego
3 średnie banany
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
szczypta soli
2 jajka
150g cukru (użyłam 110g trzcinowego)
175g mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
4 łyżeczki rozpuszczalnego espresso (użyłam zwykłej kawy instant)
Wykonanie:
Ugnieść banany z ekstraktem waniliowym i solą, a następnie utrzeć z olejem. Podczas ucierania dodać jajka, a następnie cukier. Na koniec dodać mąkę, sodę oraz kawę i delikatnie wymieszać na gładkie, płynne ciasto. Ciasto przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C. Piec przez 50 - 60 minut. Przed wyjęciem zrobić test suchego patyczka.