Włoska zupa z owoców morza

Włoska zupa z owoców  morza

Włoski przysmak dla miłośników owoców morza, a także prostych choć zaskakujących połączeń smakowych. Sekret idealnego smaku tkwi  w świeżym czosnku ( i oczywiście w dobrej jakości owoców morza!), więc nie żałujcie go do grzanek.

Zdjęcie - Włoska zupa z owoców  morza  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Włoska zupa z owoców  morza  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

/źródło: "Włoska kuchnia na polskim stole" Paolo Cozza/

Zupa z owoców morza

Składniki:

  • 500g mieszanki owoców morza
  • 400g krojonych pomidorów (z puszki)
  • 2 ząbki czosnku (lub więcej)
  • świeża natka pietruszki
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • oliwa z oliwek
  • czerwone peperoncino
  • 4 kromki chleba
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz (opcjonalnie)

 

Owoce morza rozmrażamy. Na patelnię wlewamy sporo oliwy z oliwek, wsypujemy drobno posiekaną natkę pietruszki, pokrojony ząbek lub dwa czosnku i peperoncino. Kiedy czosnek zmieni kolor, podlewamy winem i czekamy, aż alkohol wyparuje. Dodajemy pomidory, odrobinę soli i gotujemy całość ok. 10 minut. wrzucamy owoce morza i nadal gotujemy (10 - 15 minut). Na dnie głebokich talerzy układamy kromki chleba, uprzednio opieczone i natarte ząbkiem czosnku - przecisnęłam go przez praskę. Do gotującej się zupy dodajemy jeszcze trochę posiekanej natki i jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem. Serwujemy, wlewając zupę na talerze z chlebem. Polewamy odrobiną oliwy z oliwek.

Zdjęcie - Włoska zupa z owoców  morza  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Kategorie przepisów