Wizyta w Szkocji

Zdjęcie - Wizyta w Szkocji - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Wizyta w Szkocji - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiOdkad pamietam zawsze chcialam zwiedzc Szkocje. Znam ja tylko z filmow, zdjec i roznych opowiesci i zawsze pociagala mnie jej surowosc, dzikosc i piekno. Wiem, ze kiedys napewno pojade w tamte strony, ale zanim to nastapi, zanim Szkocja stanie sie celem mojej podrozy turystycznej, "wpadne" tam z wizyta kulinarna.
Zaproponowana przez blog Ireny i Andrzeja zabawa "Z widelcem po Europie" dociera wlasnie dzis do Szkocji. Do tej pory nie zaglebialam sie w kuchnie tej krainy, jak dla mnie wszystko co o niej wiedzialam zamykalo sie w slowie "whisky", ktorej z reszta nie lubie. Szukajac jednak odpowiedniego przepisu odkrylam, ze kuchnia szkocka bagata jest w wiele prostych dan, bez dlugiej listy skladnikow. Ucieszylam sie, ze oprocz wolowiny i jagnieciny w tej kuchni jest tez sporo dan z ryb. I oto dzis przepis na zapiekanego lososia, ktory znalazlam w bardzo starej gazecie "Smacznego" z 1998 roku.

Zdjęcie - Wizyta w Szkocji - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zapiekanka z lososia

skladniki na ciasto:
1 szklanka maki (20dkg)
5 lyzek masla
5 lyzek smalcu
3 lyzki wody
sol

nadzienie:
50dkg filetow z lososia bez skory
1 cytryna
2 jajka
1 kremowka (20ml)
koperek
sol, bialy pieprz
tarta galka muszkatalowa

wykonanie:
Wszystkie skladniki na ciasto zagniesc, uformowac kule i zawinac w folie spozywcza. Wstawic do lodowki na okolo pol godziny, mozna dluzej.

Lososia umyc, osuszyc i pokroic w kostke.
Z polowy cytryny scieramy skorke i odstawiamy na pozniej. Zas z calej cytryny wyciskamy sok i skropiamy nim rybe. Odstawic na pare minut.

Forme do zapiekanek smarujemy tluszczem. Ciasto rozwalkowujemy tak by wylozyc nim dno i boki foremki. Brzegi wywinac na zewnatrz, tak by ciasto wychodzilo na okolo 0,5 cm. Nakluwamy widelcem i zapiekamy przez okolo 20 minut w temperaturze 200°C.

Na ostudzone ciasto ukladamy pokrojonego w kostke lososia.
Jajka mieszamy z kremowka, starta skorka z cytryny, koperkiem i przyprawami. Zalewamy tym zapiekanke.
Pieczemy okolo 50 minut w 200°C.
Smacznego!

Zdjęcie - Wizyta w Szkocji - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Beziki z aquafaby

Beziki z aquafaby

figmara figmara
figowe smaki

Podpłomyki
1

Podpłomyki

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Sernik z jabłkami bez pieczenia
1

Sernik z jabłkami bez pieczeni…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasteczka ze słonecznikiem
2

Ciasteczka ze słonecznikiem

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Racuchy drożdżowe z jabłkami
2

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Babka miodowo-kokosowa ze skórką cytryny

Babka miodowo-kokosowa ze skór…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Pulpeciki z indyka z makaronem orzo i sosem jogurtowym
1

Pulpeciki z indyka z makaronem…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Dżemoretti

Dżemoretti

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Babka górnika
1

Babka górnika

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Bułeczki maślane
1

Bułeczki maślane

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Bułeczki z dipem serowym
3

Bułeczki z dipem serowym

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Fasola w sosie barbecue
1

Fasola w sosie barbecue

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy