Wiosenny podpłomyk z grilla ze szparagami i twarogiem wędzonym

Wiosenny podpłomyk z grilla ze szparagami i twarogiem wędzonym

Wiosenny podpłomyk z grilla , który zrobicie łatwo, prosto i przyjemnie. To jak jadalny talerz wypełniony po brzegi wiosennymi warzywami i smakowitym twarogiem wędzonym. Spróbuj koniecznie! Można go zrobić na grillu albo w domu, na patelni grillowej. Najlepsze w nim jest też to, że nie tylko jest smakowity, ale i super wartościowy odżywczo – w 1 porcji znajdziesz aż 44 g białka!

Zdjęcie - Wiosenny podpłomyk z grilla ze szparagami i twarogiem wędzonym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiWiosenny podpłomyk z grilla

Czas przygotowania: 30 minut

Makro w 1 porcji: 630 kcal / Tłuszcz: 19 g / Węglowodany: 60 g / Białko: 44 g / Błonnik: 7,5 g

Rodzaj: wegetariańskie

Ilość porcji: 2

Składniki na wiosenny podpłomyk z grilla ze szparagami i twarogiem wędzonym:

Podpłomyki:

  • 130 g mąki orkiszowej
  • 130 g skyra
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżki oliwy
  • ½ łyżeczki soli

Składniki na twaróg:

  • 275 g twarogu wędzonego
  • 125 g skyr
  • Sok z ½ cytryny
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • Sól, pieprz

Pozostałe:

  • 1 mała cukinia
  • 200 g zielonych szparagów
  • 2 rzodkiewki
  • Skórka z 1 cytryny
  • Garść ulubionej sałaty
  • Sól, pieprz
  • Odrobina oliwy

Jak przygotować wiosenny podpłomyk z grilla ze szparagami i twarogiem wędzonym?

  • Ze składników na podpłomyk wyrabiamy gładkie ciasto, przykrywamy i odstawiamy na moment.
  • Składniki na twaróg mieszamy.
  • Cukinię kroimy w plastry, szparagom odcinamy twarde końcówki, kroimy wzdłuż. Warzywa nacieramy oliwą, dodajemy sól i pieprz. Grillujemy. Rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki.
  • Podpłomyk dzielimy na 2 części, wałkujemy na okrąg i grillujemy na ruszcie.
  • Wykładamy podpłomyki na talerze, smarujemy twarożkiem, wykładamy warzywa. Skrapiamy oliwą, solimy i pieprzymy, dodajemy skórkę otartą z cytryny.

Smacznego!

Jeżeli smakował Ci ten wiosenny podpłomyk z grilla ze szparagami spróbuj też podpłomyka z kozim serem i jeżynami albo z jarmużem i halloumi!

Zdjęcie - Wiosenny podpłomyk z grilla ze szparagami i twarogiem wędzonym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów