Wiosenny podpłomyk z grilla ze szparagami i twarogiem wędzonym

Wiosenny podpłomyk z grilla , który zrobicie łatwo, prosto i przyjemnie. To jak jadalny talerz wypełniony po brzegi wiosennymi warzywami i smakowitym twarogiem wędzonym. Spróbuj koniecznie! Można go zrobić na grillu albo w domu, na patelni grillowej. Najlepsze w nim jest też to, że nie tylko jest smakowity, ale i super wartościowy odżywczo – w 1 porcji znajdziesz aż 44 g białka!
Wiosenny podpłomyk z grilla
Czas przygotowania: 30 minut
Makro w 1 porcji: 630 kcal / Tłuszcz: 19 g / Węglowodany: 60 g / Białko: 44 g / Błonnik: 7,5 g
Rodzaj: wegetariańskie
Ilość porcji: 2
Składniki na wiosenny podpłomyk z grilla ze szparagami i twarogiem wędzonym:
Podpłomyki:
- 130 g mąki orkiszowej
- 130 g skyra
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżki oliwy
- ½ łyżeczki soli
Składniki na twaróg:
- 275 g twarogu wędzonego
- 125 g skyr
- Sok z ½ cytryny
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
- Sól, pieprz
Pozostałe:
- 1 mała cukinia
- 200 g zielonych szparagów
- 2 rzodkiewki
- Skórka z 1 cytryny
- Garść ulubionej sałaty
- Sól, pieprz
- Odrobina oliwy
Jak przygotować wiosenny podpłomyk z grilla ze szparagami i twarogiem wędzonym?
- Ze składników na podpłomyk wyrabiamy gładkie ciasto, przykrywamy i odstawiamy na moment.
- Składniki na twaróg mieszamy.
- Cukinię kroimy w plastry, szparagom odcinamy twarde końcówki, kroimy wzdłuż. Warzywa nacieramy oliwą, dodajemy sól i pieprz. Grillujemy. Rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki.
- Podpłomyk dzielimy na 2 części, wałkujemy na okrąg i grillujemy na ruszcie.
- Wykładamy podpłomyki na talerze, smarujemy twarożkiem, wykładamy warzywa. Skrapiamy oliwą, solimy i pieprzymy, dodajemy skórkę otartą z cytryny.
Smacznego!
Jeżeli smakował Ci ten wiosenny podpłomyk z grilla ze szparagami spróbuj też podpłomyka z kozim serem i jeżynami albo z jarmużem i halloumi!