Wiosenny makaron z jarzynami
 
            
 
 
 
 
 
 Wiosenny makaron z jarzynami - do przygotowania dania zainspirował mnie przepis z magazynu włoskiego Sale&Pepe. Oryginalnie makaron był robiony od podstaw, ale na to nie miałam kompletnie czasu. Poza tym danie proste i szybkie, które bardzo pozytywnie zaskoczyło mnie swoim smakiem. Warzywa są chrupiące, wspaniale komponują się z makaronem. To propozycja na naprawdę smaczne, lekkie i zdrowe danie. Przedstawiam Wam moją, zmodyfikowaną wersje tego pysznego przepisu.
 Koniecznie spróbujcie!
 
 
 SKŁADNIKI na 3 porcje:
 125 g dowolnego makaronu (u mnie strangozzi)
 2 łyżki oliwy z oliwek
 1/4 białego wytrawnego wina
 1 ząbek czosnku
 1 mała czerwona cebula
 2 marchewki
 1/2 małej cukinii
 1/2 czerwonej papryki
 1/2 brokuła
 7-8 pomidorków koktajlowych
 8 oliwek
 przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek
 opcjonalnie: parmezan do posypania
 
 
 Makaron ugotuj al dente.
 Cebulę i paprykę pokrój w kostkę, marchew i cukinie w półplasterki. Brokuła podziel na różyczki.
 Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. wymieszaj i dodaj warzywa: cebulę, paprykę, marchew, cukinie i brokuła. Podsmaż na dużym ogniu delikatnie mieszając przez około 2 minuty i następnie dolej wino. Duś przez kilka minut delikatnie mieszając - warzywa muszą pozostać chrupiące ( ja dusiłam około 5 minut). Dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i oliwki i duś jeszcze minutę. Dopraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. 
 Na patelnie z warzywami wrzuć ugotowany makaron i delikatnie wymieszaj.
 Rozłóż na talerze. Możesz przed podaniem polać dobrą oliwą z oliwek i posypać startym parmezanem.
 
 Smacznego :)
 
 
 1 porcja zawiera średnio:
 
 energia: 372 kcal
 białko: 15 g
 węglowodany: 49 g
 błonnik: 7,7 g
 tłuszcze: 16 g
 cholesterol: 24 mg
 
 
 
 
 
 
 
            