Wiosenny makaron z jarzynami
Wiosenny makaron z jarzynami - do przygotowania dania zainspirował mnie przepis z magazynu włoskiego Sale&Pepe. Oryginalnie makaron był robiony od podstaw, ale na to nie miałam kompletnie czasu. Poza tym danie proste i szybkie, które bardzo pozytywnie zaskoczyło mnie swoim smakiem. Warzywa są chrupiące, wspaniale komponują się z makaronem. To propozycja na naprawdę smaczne, lekkie i zdrowe danie. Przedstawiam Wam moją, zmodyfikowaną wersje tego pysznego przepisu.
Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI na 3 porcje:
125 g dowolnego makaronu (u mnie strangozzi)
2 łyżki oliwy z oliwek
1/4 białego wytrawnego wina
1 ząbek czosnku
1 mała czerwona cebula
2 marchewki
1/2 małej cukinii
1/2 czerwonej papryki
1/2 brokuła
7-8 pomidorków koktajlowych
8 oliwek
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek
opcjonalnie: parmezan do posypania
Makaron ugotuj al dente.
Cebulę i paprykę pokrój w kostkę, marchew i cukinie w półplasterki. Brokuła podziel na różyczki.
Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. wymieszaj i dodaj warzywa: cebulę, paprykę, marchew, cukinie i brokuła. Podsmaż na dużym ogniu delikatnie mieszając przez około 2 minuty i następnie dolej wino. Duś przez kilka minut delikatnie mieszając - warzywa muszą pozostać chrupiące ( ja dusiłam około 5 minut). Dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i oliwki i duś jeszcze minutę. Dopraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem.
Na patelnie z warzywami wrzuć ugotowany makaron i delikatnie wymieszaj.
Rozłóż na talerze. Możesz przed podaniem polać dobrą oliwą z oliwek i posypać startym parmezanem.
Smacznego :)
1 porcja zawiera średnio:
energia: 372 kcal
białko: 15 g
węglowodany: 49 g
błonnik: 7,7 g
tłuszcze: 16 g
cholesterol: 24 mg