Wiosenne szyszki

Wiosenne szyszki

Zdjęcie - Wiosenne szyszki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wiosna. Słoneczny, pracowity poranek. Wiosenne porządki, przesadzanie kwiatów do świeżej ziemi i większych doniczek, sprzątanie balkonu, doglądanie młodziutkich siewek aksamitek posianych przez naszego synka w zeszłym tygodniu. Zbiór kiełków rzodkiewki.
Wiosna. Słoneczne, leniwe popołudnie. Wiosenny remont wreszcie skończony. Wdychamy zapach nowych mebli i wykładziny. Chodzimy środkiem pokoju, aby nie dotknąć świeżo pomalowanych ścian. Chcemy, aby ta kojąca zieleń pozostała jak najdłużej nieskazitelna. U Krzysia w pokoju wisi duża tablica korkowa. Mam nadzieję, że uchroni ściany przed zaklejeniem rysunkami z robotem WALL.E. Przed remontem skrobaliśmy kilometry taśmy klejącej ze ścian. Nasze dziecko przyklejało nią własnoręcznie namalowane portrety ulubionego bohatera - WALL.E’ego.
Siedzimy na podłodze i gramy w „Grzybobranie”. Każdy chciałby zebrać jak najwięcej prawdziwków, a ominąć muchomory... Po skończonej grze zerkamy za okno - dalej wiosenne słońce, lecz dość zimno. Nie mamy ochoty na spacer, ale na podwieczorek, owszem! Szybciutko przygotowujemy więc szyszki z ryżu preparowanego, czyli dmuchanego. Taki ryż nasze dziecko jadło pierwszy raz w życiu, a my - po co najmniej dziesięcioletniej przerwie. Dziwne, bo widziałam go nieraz na półce sklepowej. Widocznie został wyparty przez inne, bardziej „nowoczesne” chrupki. Aż w końcu, razem z cukierkami toffi (też zapomnianymi na dłuuugi czas:)) wylądowały w moim koszyku. Jak przyjemnie było sobie przypomnieć smak tego ryżu i charakterystyczny, miły zapach. I nasypać go sobie na rękę i dmuchnąć .... nie szkodzi, że trzeba było później zamiatać kuchnię, musiałam to zrobić, nie mogłam się powstrzymać:)

Zdjęcie - Wiosenne szyszki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis na Szyszki zaczerpnięty z Biblioteczki Poradnika Domowego.

Ryżowe szyszki
około 30szt

15 dkg preparowanego ryżu
20 dkg masła
30 dkg cukierków toffi lub irysów
4 łyżki kakao lub 5 dkg czekolady
oliwa

W garnku (dość dużym) stopić masło, wsypać pokrojone na kawałki cukierki i kakao lub czekoladę. Mieszać na małym ogniu aż składniki się połączą i powstanie gładka masa. Zdjąć z palnika i wsypać ryż. Dokładnie wymieszać i odstawić. Gdy masa będzie letnia formować dłońmi maczanymi w oliwie kulki lub szyszki. Układać je na papierze do pieczenia i wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Kategorie przepisów