Wiosenne kruche ciasteczka
Proste , kruche ciasteczka o delikatnym kwiatowym posmaku,
który uzyskałam dzięki różanej wodzie. Wodę różaną można zastąpić np. pomarańczową lub zwykłą naturalną /zimną/ , którą należy dodać w takiej ilości, by uzyskać elastyczne, zwarte ciasto. Do przygotowania ciasta użyłam zwykłego blendera, ale można je wyrobić w tradycyjny sposób na stolnicy. Dodatek mąki ryżowej i skrobi kukurydzianej sprawia, że ciasteczka są bardzo delikatne i kruchutkie. Kształt ciasteczek jest zupełnie dowolny, ale w związku ze zbliżającycymi się Świętami wybrałam wiosenne, wielkanocne kształty. Ciasteczka takie mogą być przyjemną dekoracją stołu i koszyczka.
Składniki:
- 200 g mąki jasnej orkiszowej
- 50 g mąki ryżowej
- 50 g skrobi kukurydzianej
- 1 żółtko
- 100 g masła
- 3 łyżki cukru pudru
- ok. 2 łyżki wody różanej
Wykonanie:
-Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do misy miksera i krótko wyrobić do mometu ,
aż powstanie gładkie , jednolite ciasto. -Uformować kulę , owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 10 minut. -Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok.4 mm i przy pomocy foremek wyciąć ciasteczka o różnych kształtach. -Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.180 st.C. Piec ok.6-10 minut na złoty kolor.
Upieczone ciasteczka oprószyłam cukrem pudrem................ale można je dowolnie udekorować