Wiosenna sałatka z kiełkami

Wiosenna sałatka z kiełkami

Dzisiaj była u nas piękna pogoda i postanowiliśmy wyjątkowo wcześnie w tym roku rozpocząć sezon grillowy. Ponieważ grilla nie było jeszcze w planach, musiałam dość szybko wymyślić zarówno danie główne (zaczęliśmy tradycyjnie od karkówki), poprzez dodatki (ziemniaki pieczone w żarze), po surówkę. Miałam akurat w lodówce opakowanie kiełków i zrobiłam szybką sałatkę, która okazała się nawet dobra, więc może ktoś skorzysta z poniższego przepisu.

Składniki:

duże (200g) opakowanie kiełków - soczewicy, fasoli mung, ciecierzycy, lub innych

2 pomidory

1/2 długiego ogórka

pęczek rzodkiewek

szczypiorek z dymką

2 ząbki czosnku

oliwa z oliwek

2 łyżki świeżych ziół (np. tymianek, oregano)

sól, pieprz

Pomidory i ogórek pokrój na kawałki, posiekaj rzodkiewki i szczypiorek. Zmiażdż czosnek i posiekaj zioła. Wymieszaj razem wszystkie składniki, polej oliwą, dopraw do smaku.

Zdjęcie - Wiosenna sałatka z kiełkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów