Wiosenna sałatka z kiełkami
Dzisiaj była u nas piękna pogoda i postanowiliśmy wyjątkowo wcześnie w tym roku rozpocząć sezon grillowy. Ponieważ grilla nie było jeszcze w planach, musiałam dość szybko wymyślić zarówno danie główne (zaczęliśmy tradycyjnie od karkówki), poprzez dodatki (ziemniaki pieczone w żarze), po surówkę. Miałam akurat w lodówce opakowanie kiełków i zrobiłam szybką sałatkę, która okazała się nawet dobra, więc może ktoś skorzysta z poniższego przepisu.
Składniki:
duże (200g) opakowanie kiełków - soczewicy, fasoli mung, ciecierzycy, lub innych
2 pomidory
1/2 długiego ogórka
pęczek rzodkiewek
szczypiorek z dymką
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
2 łyżki świeżych ziół (np. tymianek, oregano)
sól, pieprz
Pomidory i ogórek pokrój na kawałki, posiekaj rzodkiewki i szczypiorek. Zmiażdż czosnek i posiekaj zioła. Wymieszaj razem wszystkie składniki, polej oliwą, dopraw do smaku.