Winegret orientalny
Bardzo kwaśny, słonawy, wyrazisty w smaku, tak, że niewielka jego ilość wystarczy, aby nadać charakter sałatce. No i jeszcze te orzeszki piniowe - podprażone i "zgaszone" octem...pycha! W oryginalnym przepisie wśród składników znajdziecie minikostkę pietruszkową Knorr, ja zastąpiłam ją niewielką ilością drobniutko posiekanej natki. Kto chce może dodatkowo jeszcze sos posolić, ale ostrożnie z tą solą! Przecież sos sojowy jest słony, niesamowicie. Winegret orientalny to doskonały dodatek do sałatek makaronowych, kurczaka czy cukinii. Ja podałam go w sałatce z makaronu ryżowego, z chrupiącymi warzywami i kurczakiem. Polecam, choć zdaję sobie sprawę, że nie jest to coś co podpasuje każdemu. Przepis znalazłam w książce Pascala Brodnickiego "Po prostu gotuj II"/
Winegret orientalny
Składniki:
- 4 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- szczypta pieprzu kajeńskiego
- szczypta pieprzu czarnego
- odrobina posiekanej natki pietruszki lub minikostka przyprawowa Pietruszka Knorr
- 60g orzechów pinii
Wlej do miseczki ocet ryżowy i sos sojowy. Przypraw pieprzem cayenne i czarnym, dodaj drobniutko posiekaną natkę lub minikostkę do smaku. Upraż orzechy na złoty kolor na suchej patelni i gorące wsyp do sosu. Powinny mocno zasyczeć i zapachnieć. Sos dobrze wymieszaj - jest gotowy do uzycia.
Smacznego!