Wilgotne ciasto cytrynowe
Lekkie Ciasto cytrynowe jest wilgotne, mięciutkie o wyraźnym cytrynowym smaku. Polecam je też na łatwość wykonania. Polane jest lukrem cytrynowo-pomarańczowym, który podkreśla smak ciasta i nadaje mu wilgotności.
Składniki na ciasto:
- kostka masła
- 3 szt. jajek (oddzielnie żółtka i białka)
- 2 szklanki pszennej mąki
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- starta skórka z jednej cytryny
- sok z jednej cytryny
- 50 ml wódki
- 50 ml oleju
Składniki na lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- sok z jednej cytryny
- sok z jednej pomarańczy
Przygotowałam składniki.
Zacznijmy od masła i cukru.
Utarłam masło z cukrem.
Wbiłam żółtka.
Cały czas ucierając dodawałam kolejne składniki:
olej,
alkohol,
sok z cytryny,
proszek do pieczenia,
skórkę z cytryny,
wiórki kokosowe
i mąkę pszenną przesianą przez sitko.
Białka ubiłam na sztywną pianę.
Dodałam ją do ciasta
i delikatnie wymieszałam.
Formę do pieczenia o średnicy 26 cm wysmarowałam masłem i posypałam bułką tartą.
Przełożyłam do niej ciasto.
Wstawiłam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piekłam przez 40 minut.
W czasie gdy się piekło, przygotowałam lukier.
Do miseczki wsypałam cukier puder.
Wlałam do niego sok z cytryny
i sok z pomarańczy.
Tak przygotowanym lukrem nasączyłam upieczone i gorące jeszcze ciasto.
Smacznego!
Zapraszam też na ciasto MARCHEWKOWE