Wiewiórka
Przepis na to ciasto mam już długo , ale jeszcze nigdy go nie piekłam . Pomyślałam , że Orzechowy Tydzień będzie dobrą okazją do jego wypróbowania :) Wiewiórka jest lekkim , przypominającym biszkopt ciastem , z delikatnymi kawałeczkami jabłek i chrupiącymi orzechami . W sam raz do porannej kawy :)
Przepis pochodzi z "Poradnika Domowego"
Składniki :
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- pół szklanki oleju
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
- 3 duże winne jabłka - obrane i pokrojone w kostkę
Jajka ubić z cukrem , następnie dodać mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia- dokładnie zmiksować . Nadal miksując dolewać cienkim strumyczkiem olej . Gdy ciasto będzie gładkie , dodać do niego posiekane orzechy i pokrojone jabłka -starannie wymieszać .
Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i posypanej bułką tartą blachy , piec w temperaturze 200 C przez około 30-45 minut [ u mnie siedziało w piekarniku przez 45 minut , bo po 30 było jeszcze niedopieczone ] .
Po upieczeniu można oprószyć cukrem pudrem .