Wieniec makowy z marcepanem

Wieniec makowy z marcepanem

Zdjęcie - Wieniec makowy z marcepanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wieniec makowy piekłam tuż przed Świętami (mogliście ujrzeć go tutaj). Dziś pokazuje Wam Naszą świąteczną wersję tego ciasta- z marcepanem. Smakuje oczywiście pysznie, przepis jest dość elastyczny dlatego tym razem posłużyłam się marcepanem. Można oczywiście przygotować wersję z większą ilością orzechów lub z samą masą marcepanową, można zamiast maku "nafaszerować" go zmielonymi orzechami i cynamonem albo masą piernikowo- bakaliowo-orzechową. Możliwości jest na prawdę sporo.
Zdjęcie - Wieniec makowy z marcepanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami / przepis własny, składniki na 1 wieniec/

ciasto: - 210 g mąki pszennej typ 550 (luksusowej) - 125 ml ciepłego mleka - 40 g rozpuszczonego masła - 20 g cukru kryształu - 14 g świeżych drożdży - szczypta soli nadzienie:
- 300 g masy makowej (kupnej lub przygotowanej własnoręcznie) - 50 g masy marcepanowej


dekoracja:
- 1/2 szklanki (60 g) cukru pudru + 1 łyżeczka wody - 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- jadalny brokat ( do kupienia tutaj) Z drożdży, odrobiny mleka, mąki i cukru zrobić rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia. Masło rozpuścić w garnuszku i ostudzić. W tym czasie do miski wsypać przesianą mąkę, dodać pozostały cukier, mleko, szczyptę soli i wyrośnięty rozczyn. Zagnieść elastyczne ciasto. Pod koniec zagniatania dodać rozpuszczone i wystudzone masło. Przełożyć do miseczki i pozostawić przykryte czystą ściereczką na ok. 1 h (do momentu aż podwoi objętość). Po tym czasie rozwałkować ciasto na prostokąt, posmarować go makowym nadzieniem ( ważne, aby miało temperaturę pokojową!), rozwałkować marcepan i położyć go na masie makowej, zawinąć w rulon wzdłuż dłuższego brzegu. Ostrym nożem naciąć rulon pośrodku, zaczynając 3 cm od górnego brzegu. Obie części naciętego rulonu zwinąć w wieniec. Płaską blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć na nią ciasto. Pozostawić na ok. 30 minut, aby podwoiło swoją objętość. Następnie rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. i piec w nim wieniec przez 40- 45 minut. Przestudzić i udekorować lukrem przyrządzonym z połowy szklanki cukru pudru i 1 łyżeczki wody. Pozostawić do zastygnięcia. Kroić w grube plastry. Wieniec jest najsmaczniejszy w dniu pieczenia, jeszcze lekko ciepły.
Smacznego!:) Zdjęcie - Wieniec makowy z marcepanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Ps: Oczywiście zdjęcie z nagłówka było w te Święta niestety tylko moim pobożnym życzeniem. Śniegu nie ma, za to jest 10 stopni na plusie i słońce :)


Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze
______________________________♥____________________________

Kategorie przepisów