Wieniec makowy
Planujesz upiec na Święta makowiec, ale obawiasz się, że ciasto popęka albo wyjdzie zakalec? A co powiesz na świąteczny wieniec? Nie obawiaj się zakalca, a pęknięcia są wręcz wskazane.
/ przepis własny, składniki na 1 wieniec/
ciasto:
- 210 g mąki pszennej typ 550 (luksusowej)
- 125 ml ciepłego mleka
- 40 g rozpuszczonego masła
- 20 g cukru kryształu
- 14 g świeżych drożdży
- szczypta soli
nadzienie:
- 300 g masy makowej (kupnej lub przygotowanej własnoręcznie)
dekoracja:
- 1/2 szklanki (60 g) cukru pudru + 1 łyżeczka wody.
Z drożdży, odrobiny mleka, mąki i cukru zrobić rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia. Masło rozpuścić w garnuszku i ostudzić. W tym czasie do miski wsypać przesianą mąkę, dodać pozostały cukier, mleko, szczyptę soli i wyrośnięty rozczyn. Zagnieść elastyczne ciasto. Pod koniec zagniatania dodać rozpuszczone i wystudzone masło. Przełożyć do miseczki i pozostawić przykryte czystą ściereczką na ok. 1 h (do momentu aż podwoi objętość). Po tym czasie rozwałkować ciasto na prostokąt, posmarować go makowym nadzieniem ( ważne, aby miało temperaturę pokojową!), zawinąć w rulon wzdłuż dłuższego brzegu. Ostrym nożem naciąć rulon pośrodku, zaczynając 3 cm od górnego brzegu. Obie części naciętego rulonu zwinąć w wieniec. Płaską blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć na nią ciasto. Pozostawić na ok. 30 minut, aby podwoiło swoją objętość. Następnie rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. i piec w nim wieniec przez 40- 45 minut. Przestudzić i udekorować lukrem przyrządzonym z połowy szklanki cukru pudru i 1 łyżeczki wody. Pozostawić do zastygnięcia. Kroić w grube plastry. Wieniec jest najsmaczniejszy w dniu pieczenia, jeszcze lekko ciepły. Smacznego!:)
Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze
______________________________♥____________________________