Wielkanocnie


Tegoroczne Święta Wielkanocne były spokojne i bez szaleństw, także kulinarnych. Postawiłam na sprawdzone potrawy i był to strzał w dziesiątkę. Nie mieliśmy podczas tych Świąt gości w związku z tym przygotowałam tylko sałatkę jarzynową, peklowaną szynkę, pastę chrzanowo- jajeczną oraz żurek z jajkiem i kiełbasą. Z ciast przygotowałam dwie rolady: czekoladową i malinową, sernik wiedeński oraz babkę piaskową.
Mało brakowało i nie zdążyłabym zamieścić przepisów zanim się skończy Zabawa Świąteczna przygotowaną przez Olgę Smile. Na szczęście zdążyłam w ostatniej chwili.
Zdjęcie - Wielkanocnie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Pasta chrzanowo – jajeczna gości na naszym stole, a raczej w naszych kanapkach 2-3 razy w roku. Powstała na podstawie przepisu rodzinnego na chrzan tarty z jajkami. Na emigracji zostałam zmuszona do zaadaptowania przepisu do składników dostępnych tu. W ten sposób powstała ta pasta.
Zdjęcie - Wielkanocnie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
1 mały słoik tartego chrzanu
½ łyżeczki cukru
7 jajek ugotowanych na twardo
1 łyżeczka musztardy
3 łyżki gęstej śmietany
Sól, pieprz

Przygotowanie:
Żółtka z 3 jajek utrzeć z musztardą i śmietaną. Odstawić na chwilę. Pozostałe jajka zetrzeć na drobnej tarce, wymieszać z chrzanem, dodać sól i przyprawy. Dodać do masy śmietanowo-musztardowej. Odstawić na min 4 h do tzw. przegryzienia się.
Pastę można przechowywać do 7 dni w lodówce. Świetnie smakuje z dodatkiem pieczonych mięs i pasztetów oraz ogórków kiszonych.


Żurek jest jedną z naszych świątecznych obowiązkowych zup. W wersji postnej gości podczas kolacji Wigilijnej zaś w wersji mięsnej podczas śniadania Wielkanocnego.

Zdjęcie - Wielkanocnie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
1 litr zakwasu na żur
1 laska kiełbasy wiejskiej
Ok. 30 dag wędzonego boczku w kawałku
1 łyżka tartego chrzanu
1 marchewka
Kawałek selera
1 pietruszka
3 ząbki czosnku
Liść laurowy
1 łyżeczka lubczyku
1 łyżka majeranku
Sól, pieprz
Po 1 jajku na każdą porcję
śmietana

Zdjęcie - Wielkanocnie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kiełbasę pokroić na kawałki około 3-5 cm, marchew, seler i pietruszkę obrać i pokroić drobno. Do rondla włożyć warzywa, czosnek, boczek i kiełbasę. Zalać około 2 litrami wody i gotować na małym ogniu około godziny. Wyłowić boczek, kiełbasę i czosnek. Zmiksować warzywa, dodać liść laurowy, zioła i przyprawy. Gdy ponownie się zagotuje dodać zakwas na żurek i chrzan. Doprowadzić do wrzenia. Boczek pokroić w kawałki, podsmażyć.
Do talerzy nakładać jajko pokrojone w kawałki, kawałek kiełbasy, trochę boczku, łyżkę śmietany, nalać zupy do przygotowanych talerzy. Podawać z chlebem, najlepiej pszenno – żytnim.

Przepisy z tych kategorii

Kotlety mielone z papryką i natką pietruszki

Kotlety mielone z papryką i na…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Penne z brukselką i boczkiem

Penne z brukselką i boczkiem

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Pasztet z kaparami i suszonymi pomidorami

Pasztet z kaparami i suszonymi…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Francesinha

Francesinha

food² food²
Food Square

Kasza z boczkiem i cukinią
2

Kasza z boczkiem i cukinią

Patrycja Patrycja
Simply Food

Obiad o zapachu Parmy. Makaron z szynką parmeńską i orzechami włoskimi

Obiad o zapachu Parmy. Makaron…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Przepisy z tych kategorii

Bitki schabowe w sosie pieczarkowym
2

Bitki schabowe w sosie pieczar…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Klopsiki w sosie pieczarkowym
1

Klopsiki w sosie pieczarkowym

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Cukinia faszerowana mięsem i kuskusem
2

Cukinia faszerowana mięsem i k…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Gulasz z chorizo i kapustą

Gulasz z chorizo i kapustą

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Bacon jam, czyli amerykański „dżem z boczku”
1

Bacon jam, czyli amerykański „…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Żeberka pieczone w sosie barbecue
1

Żeberka pieczone w sosie barbe…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne