Wielkanocne jajka
Czym bylyby Swieta Weilkanocne bez jajek? Wszak to jajko jest symbolem nowego zycia i to wlasnie jajko kroluje w tych dniach na naszych stolach.
Takie male, delikatne i kruche, a pozwala nam wyczarowac wiele pysznych potraw, prostych i wykwintnych zarazem, slodkich i wytrawnych. Samo w sobie jest niezwykle i mozemy je podac na wiele sposobow. Jest niczym kobieta, tak samo zmienne i zachwycajace. I tak jak kobieta przybiera rozne stroje, tak samo jajko doskonale daje sie przytstroic w rozne dodatki i farsze.
Rok temu proonowalam do jajek farsz z tunczyka. Tym razem pod wplywem chwili oraz tego co znalazlam w lodowce, wyczarowalam nadzienie bardzo wiosenne i swieze. Polaczenie serka ze szczypiorkiem i zielonym ogorkiem sprawdzilo sie doskonale. Takie banalne, a jednak bardzo smaczne, delikatne.
Moj drugi farsz to wlasciwie nic innego jak sos tatarski. Pomyslalam sobie, ze zamiast podawac go w osobnym naczyniu, napelnie nim jajka.
Sadzac po tym jak szybko jajka zniknely ze stolu moge sie domyslac, ze byly smaczne.
Jajka z farszem wiosennym
skladniki:
jajka ugotowane na twardo
kilka lyzeczek serka kanapkowego np Almette
szczypiorek
ogorek zielony
sol, pieprz
wykonanie:
Ugotowane jajka kroimy na pol, wyciagamy z nich zoltka, ktore siekamy lub rozgniatamy widelcem.
Ogorka zielonego kroimy w kosteczke, dodajemy posiekany szczypiorek i serek. Wszystko mieszamy z zoltkami, doprawiamy sola i pieprzem.
Gotowa pasta napelniamy bialka i dekorujemy plastrami ogorka.
Jajka ze sosem tatarskim
skladniki:
jajka ugotowane na twardo
kilka pieczarek marynowanych
ogorek konserwowy
majonez
koperek
sol, pieprz
wykonanie:
Ugotowane na twardo jajka kroimy na pol i wyciagamy zoltka, ktore siekamy lub rozdrabniamy widelcem.
Pieczarki i ogorka konserwowego kroimy w kosteczke. Dodajemy zoltka, majonez i przyprawy, wszystko mieszamy.
Farszem napelniamy bialka jajek. Dekorujemy np pieczarkami konserwowymi.
Smacznego!
Przepis na jajka faszerowane jest moja propozycja w ramach zabawy "Kuchnia Wielkanocna"