Wielkanocne ciasto orzechowe

Wielkanocne ciasto  orzechowe

Przepis na ciasto orzechowe znalazłam na tej stronie.

Zdjęcie - Wielkanocne ciasto  orzechowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

250 g miękkiego masła

250 g cukru do pieczenia

szczypta soli

3 jajka

2 łyżki ekstraktu waniliowego

250 g gęstej, kwaśnej śmietany co najmniej 22%

350 g mąki pszennej

3 łyżeczki proszku do pieczenia

250 g mielonych orzechów włoskich

150 g grubego cukru trzcinowego

łyżeczka cynamonu

Miękkie masło utarłam z cukrem do pieczenia na puszysta masę a następnie dodałam po jednym jajku. A następnie dodałam śmietany - ciągle mieszając. Wymieszałam mąkę z proszkiem do pieczenia i solą - powoli - porcjami dodałam do masy. Na koniec dodałam ekstrakt waniliowy.

Orzechy zmieliłam i podprażyłam na suchej patelni - ale nie wolno ich przypalić - będą gorzkie. Zimne orzechy zmieszałam z cynamonem i cukrem trzcinowym.

Do dużej (26 cm długości) formy keksowej - wysmarowanej masłem i wysypanej mąką - wlałam 1/3 ciasta, posypałam połową orzechów. Wylałam kolejną porcję ciasta - wysypałam resztę orzechów (można trochę zostawić do posypania wierzchu ciasta) i wylałam ostatnia porcję ciasta. Można wierzch posypać resztką orzechów z cukrem i cynamonem.

Ciasto wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piekłam około godziny. Proste i bardzo smaczne.

Kategorie przepisów