Wielkanocne ciasto orzechowe
Przepis na ciasto orzechowe znalazłam na tej stronie.
250 g miękkiego masła
250 g cukru do pieczenia
szczypta soli
3 jajka
2 łyżki ekstraktu waniliowego
250 g gęstej, kwaśnej śmietany co najmniej 22%
350 g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g mielonych orzechów włoskich
150 g grubego cukru trzcinowego
łyżeczka cynamonu
Miękkie masło utarłam z cukrem do pieczenia na puszysta masę a następnie dodałam po jednym jajku. A następnie dodałam śmietany - ciągle mieszając. Wymieszałam mąkę z proszkiem do pieczenia i solą - powoli - porcjami dodałam do masy. Na koniec dodałam ekstrakt waniliowy.
Orzechy zmieliłam i podprażyłam na suchej patelni - ale nie wolno ich przypalić - będą gorzkie. Zimne orzechy zmieszałam z cynamonem i cukrem trzcinowym.
Do dużej (26 cm długości) formy keksowej - wysmarowanej masłem i wysypanej mąką - wlałam 1/3 ciasta, posypałam połową orzechów. Wylałam kolejną porcję ciasta - wysypałam resztę orzechów (można trochę zostawić do posypania wierzchu ciasta) i wylałam ostatnia porcję ciasta. Można wierzch posypać resztką orzechów z cukrem i cynamonem.
Ciasto wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piekłam około godziny. Proste i bardzo smaczne.