Wielkanocne bułeczki zajączki

Bułeczki w kształcie zajączków to rewelacyjny sposób na urozmaicenie świątecznego stołu. Doskonale sprawdzą się jak element dekoracyjny domu lub stołu. Po upieczeniu mięciutkie i można je podawać na śniadanie lub do herbaty. Same w sobie nie są słodkie i niestety jak to bywa z ciastem drożdżowym na drugi dzień traci swoje walory smakowe. Spróbujcie wykonać je na Wielkanoc, ponieważ są przepiękne. Inspiracja: tasteofhome.Pozdrawiam.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: ok. 24 bułeczek
- 3 – 3 1/2 szklanki mąki pszennej typ 650
- 7 g suchych drożdży
- 3/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki wody
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- szczypta gałki muszkatołowej
DODATKOWO:
- kilka łyżek masła do posmarowania bułeczek
- kilka rodzynek
Suche drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Dwie szklanki maki przesiewamy do miseczki, następnie dodajemy rozpuszczone drożdże, ciepłe mleko, roztopione i lekko ciepłe masło, roztrzepane jajko, cukier, sól oraz szczyptę gałki. Wyrabiamy ciasto ok. 6-7 min. stopniowo dodając pozostałą mąkę, aby uzyskać elastyczne i gładkie ciasto. Przekładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( ok. 1-1,5 h ). Po tym czasie ciasto chwilę wyrabiamy i zostawiamy na 10 min, przykrywając ściereczką.
Ciasto dzielimy na 24 części. Każdy kawałek dzielimy na trzy części: mały kawałek odrywamy na ogonek, drugi większy na głowę oraz trzeci największy na tułów. Z największego kawałka rolujemy dłońmi wałeczek o dł. ok. 35-40 cm tworząc spiralę. Z mniejszego kawałka tworzymy kształt gruszki i nacinamy ostrym nożem zostawiając ok 1 cm wolnej przestrzeni. Formujemy głowę wraz z uszami tworząc coś na kształt litery „ V „, mocujemy nad spiralą, wciskając głęboko rodzynkę ( oczy zajączka ). Z najmniejszej części formujemy małą kuleczkę i przyciskamy do tylnej części spirali tworząc ogonek zajączka. Dokładnie tak samo postępujemy z każdym kawałkiem ciasta. Gotowe zajączki przekładamy na blaszkę do pieczenia w dosyć dużych odstępach od siebie i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 25 min. Pieczemy w temp. 190 C przez ok. 10-12 min do zarumienienia. Po lekkim ostudzeniu smarujemy zajączki roztopionym masłem. Smacznego.
Wydrukuj
Tagi: Drożdże, gałka muszkatołowa, Rodzynki